Săptămâna Europeană a Imunizării. Autoritățile vin cu îndemnul către părinți de a-și vaccina copiii

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional, în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău, dar și în toată țara.  Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 22 aprilie, de Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.

,,Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ. Contraindicațiile absolute la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce se întâmplă foarte rar. În cadrul Centrului Mamei și Copilului, există un centru special creat pentru a analiza cazuri de contraindicații temporare pentru vaccinare. În momentul în care contraindicații temporare nu mai există, atunci copilul poate fi vaccinat”, a explicat Vladimir Bolocan.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în perioada 21-27 aprilie, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării, eveniment care  coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului Extins de Imunizare (PEI) și va celebra realizările remarcabile din ultimele 5 decenii în protejarea mai multor generații de boli grave.

Specialiștii comunică că Adunarea Mondială a Sănătății, cu sprijinul țărilor și al partenerilor au aprobat o nouă viziune și strategie globală, numită Agenda de Imunizare 2030 (IA2030), pentru a aborda provocările în următorul deceniu și a salva peste 50 de milioane de vieți.

Către anul 2030 se estimează că toată lumea, de pretutindeni, la orice vârstă, să beneficieze pe deplin de vaccinuri pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.

În Republica Moldova, vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la servicii de imunizare pentru a menține nivelul de acoperire vaccinală de peste 95%, contra a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări și la indicații epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor”, se arată în comunicatul ANSP.

Amintim că, de la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău.

Medicii susțin că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu s-au vaccinat la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media