VIDEO Șantier în coasta unui liceu din Capitală. Părinții, nemulțumiți de situație

Șantier în coasta unui liceu din Capitală. De jumătate de an, lucrările pentru anexa Liceului Teoretic Iulia Hașdeu din sectorul Botanica au fost stopate, iar construcția este izolată de clădirea liceului cu o plasă. Părinții sunt nemulțumițiți de situație și spun că copiii sunt zilnic expuși pericolului. Mai mult, administrația susține că elevii claselor primare sunt nevoiți să parcurgă zilnic câte 2 km pentru a beneficia de prânz pe motiv că instituția nu a avut niciodată cantină.

Din 2001, administrația liceului a solicitat autorităților locale construcția unui bloc care ar include și o cantină. Abia în 2022 această solicitare a fost acceptată și a început construcția unei anexe, care ar urma să fie dată în explotare în august 2024.

”Acum doi ani aici s-a început construcția unei anexe în care urma să fie amenajat un bloc de studii și o cantină pentru LT Iulia Hasdeu. Însă, de jumătate de an lucrările au fost sistate din lipsă de bani. Astăzi, în această construcție, se adună boschetarii și se joacă copiii punându-și viața în pericol”, relatează Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

Directoarea liceului teoretic Iulia Hașdeu ne-a spus că liceul nu a avut niciodată o cantină. Iar elevii din clasele primare merg la cantinele instituțiilor din vecinătate.

”Elevii zilnic merg la Sala de Mese, la Bucuria El pentru a se alimenta și în situația dată de foarte mulți ani împreună cu doamna Goncear Eleonora fosta directoare a fostului liceu, noi am scris demersuri la toate instanțele. Spre marea noastră bucurie, doar în 2022, octombrie, autoritățile ne-au auzit și au început construcția”, spune Emilia Slavenschi, directorul instituției.

Administrația liceului a fost nevoită să mărească pauzele dintre lecții pentru ca cei 441 de elevi din ciclul primar să reusească să ajungă la cantină, iar ulterior să revină la ore.

”Cel putin până la 7, 8, 10 minute într-o direcție, se alimentează, apoi înapoi de la 7 până la 10 minute. Noi am oferit posibilitatea ca elevii să reușească să meargă încolo și înapoi, le-am oferit recreația mare de 20 de minute, ca elevii să poată să ajungă la Bucuria El și înapoi”. 

Elevii susțin că din cauza distanței mari refuză deseori să meargă la cantină, chiar dacă le este foame.

”Îmi este foarte greu că trebuie să trec strada, vin înghețat de la cantină, câteodată întârzii la lecții și profesorii mă ceartă. Aș dori cât mai repede să se finalizeze construcția ca să pot să mă duc și eu să mănânc la călduț să nu întârzii”. 

”Câteodată când doresc să ies afară să mă mai joc nu prea avem loc și aș vrea foarte mult să se finalizeze construcția că va fi și mai ușor să ne deplasăm, fiindcă ne ia timp să ne ducem până în blocul celălalt este frig și uneori profesorii ne ceartă la lecții, că trebuie și strada de parcurs.”

Directoarea liceului susține că șantierul le dă mari bătăi de cap.

”Copiii mai ales cei din cilcul primar dar și cei mici din ciclul gimnazial a 5, a 6 sunt foarte curioași, încearcă să treacă gardul, încearcă să se ascundă, să vadă ce este acolo, aceasta este o problemă. A doua problemă este că sunt oameni care nu se respectă și nu se repectă nici pe noi și încearcă să fure de pe șantier.”

Problema îi nemulțumește și pe părinți, care susțin că copii sunt expuși riscului.

”Noi am acceptat ideea ca copii să înceapă anul de studii într-un auditoriu mic cu speranța că peste doi ani, în 2024, ei să meargă într-un bloc nou la studii. Totuși, avem speranța că urmează să vedem acest bloc finisat, nu doar că blocul nu este finisat, dar este și dezgolit fundamentul a blocului existent, se vede în partea unde se alipesc aceste două blocuri, ceea ce este un pericol pentru copiii”. 

”Este un pericol chiar și copii din vecinătate, se pot trauma, noi într-adevăr suntem cu îngrijorare părinții și așteptăm ca acest loc să nu fie un pericol pentru copii liceului, pentru copii din vecinătate.”

Părinții sunt îngrijorați și de faptul că cei mici trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la cantină.

”La moment ei sunt nevoiți să iasă prin stradă să traverseze strada este un pic problematic pentru copii, pentru că indiferent de condițiile de afără că e frig, ninge sau plouă copii sunt nevoiți să se alimenteze sau primesc mâncarea la pachet, noi, ca părinți, nu prea ne-am dori acest lucru.”

One TV a luat legătura cu agentul economic responsabil de construcția anexei de pe teritoriul liceului teoretic Iulia Hașdeu. Simion Guțan directorul compamiei de construcție ne-a spus că lucrările au fost stopate din lipsă de bani. Potrivit acestuia, suma proiectului este de aproximativ 65 milioane de lei, însă compania a primit doar 21 de milioane de lei.

”La moment noi nu executăm lucrări că bugetul pentru anul 2024 nu este aprobat, după cum am înțeles merge după bugetul provizoriu, dar noi nu putem să executăm după acest buget provizoriu, din motiv că contractul ca să fie deja înregistrat la trezorerie este obligație în fiecare an. Pentru acest contract trebuie să fie alocată toată suma neexecutată, deoarece a fost schimbată legea cu privire la finanțe publice, contractul nu poate fi supus valabilității mai mult de trei ani”.

Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chișinău a publicat un comunicat cu referire la acest caz pe site-ul Primăriei, în care menționează că ”În anul 2021, la inițiativa Primăriei municipiului Chișinău, când a fost elaborată din nou documentația de proiect și devizul pentru construcția blocului de studii și a cantinei LiceulUI Teoretic „Iulia Hașdeu”, respectiv lucrările au fost executate pentru o perioadă de 1,3 ani, iar conform caietului de sarcini realizarea lucrărilor este planificată pentru 3 ani cu respectarea proceselor tehnologice. Totodată, până la finalizarea tuturor lucrărilor mai sunt 1,7 ani, iar inițierea acestora a fost făcută la inițiativa Primăriei municipiului Chișinău în scopul asigurării condițiilor conforme pentru o educație de calitate”.

Directorul companiei de construcții susține însă că contractul cu compania care realizează lucrările expiră anul curent.

”Nu există termeni de un an și șapte luni, doar dacă o să fie cumva modificată legea care este în vigoare, contractul nostru expiră la 31 decembrie 2024. Începând de azi până la 31 au rămas 9 luni, dar un an și șapte luni ar fi 19 luni, poate cineva încurcă 9 cu 19, nu există așa termen la dispoziție în cadrul acestui contract”.

Solicitat de ONE TV, șeful Direcției Educație, Tineret și Sport Botanica, Ion Musteață, a precizat că lucările de construcție vor putea fi reluate abia după aprobarea bugetulu municipal pentru 2024. Musteață a mai spus că în cazul în care compania de construcții nu va reuși să realizeze lucrările până în data de 31 decembrie 2024 când îi expiră contractul, municipalitatea va organiza o nouă licitație.

La Liceul Teoretic Iulia Hașdeu își fac studiile 1200 de elevi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA