Sursa: aktualnews.ro

Sancțiuni usturătoare pentru șoferii în stare de ebrietate! Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens

Șoferii care urcă în stare de ebrietate riscă 15 ani de închisoare pentru vătămarea gravă a sănătății sau decesului persoanei în urma accidentelor și până la 7 ani pentru accidente provocate în stare de ebrietate fără leziuni.

Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 63 de deputați.

Autorii documentului sunt deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Ei propun înăsprirea pedepsei pentru șoferii depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau care au consumat droguri. Șoferii respectivi vor risca muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

„Va fi majorat termenul de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei. Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani”, se arată în comunicatul Parlamentului.

Se mai propun modificări la Codul penal, astfel încât șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului să nu poată beneficia de pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală. Totodată, în cazul în care aceștia își vor recunoaște vina, vor putea beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.

La fel, autorii documentului au propus modificări la Codul Contravențional, epntru ca șoferii care au fost depistați de două sau mai multe ori în stare de ebrietate în același an să fie exceptați de posibilitatea achitării amenzii în jumătate.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în care au murit 24 de persoane, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media