Vasile Ceauș, chirurg la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău

VIDEO Un chirurg din Chișinău a efectuat, de-a lungul carierei, peste 10 mii de operații

De peste 40 de ani, salvează vieți, iar aliat de nădejde i-a devenit bisturiul. Vasile Ceauș este chirurg la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău și de-a lungul carierei sale a avut peste 10 000 de intervenții chirurgicale. Echipa ONE TV a vrut să-i cunoască istoria acestui medic remarcabil, care pe lângă miile de vieți salvate a obținut zeci de diplome, iar în 2020 este desemnat drept cel mai bun chirurg din Moldova și obține ordinul Gloria Muncii.

Ne întâmpină la intrarea în Secția Chirurgie Generală, pe care o conduce din 2005, și ne povestește că a pășit pe urmele fratelui mai mare când a mers să depună actele la Universitatea de Medicină. Încercăm să-i aflăm povestea în timp ce-și face munca, așa cum fiecare pacient necesită timp, atenție și abordare individuală.

Decizia de a lege specializarea chirurgie a luat-o atunci când a avut oportunitatea să colaboreze cu cei mai experimentați și profesioniști chirurgi.

Am fost angajat în câmpul de muncă la Spitalul Clinic nr. 1. Mi-am petrecut o parte de viață foarte interesantă, unde m-am cuagulat ca chirurg. Acolo mi-am pus bazele în chirurgie, am activat cu niște profesori destul de competenți, cu Nicolae Grigorevci Curlat, Iurie Melnic, domnul Ciutac care activează acum la noi”, spune Vasile Ceauș, medic chirurg.

După ce obține prima experiență în domeniu, decide să-și continue studiile la Universitatea din Harkov, Ucraina. Doi ani mai târziu, alege să se mute în Cambodgia, unde avea să se confrunte cu adevărate provocări în calitate de chirurg.

În Cambodgia eu insistam să operez un pacient, dar șeful îmi interzicea, că dacă o să moară, dar eu ii spuneam: Dacă nu moare și nu îl operăm, ce ne facem? Atunci am avut un moment foarte stresant, când am deschis abdomenul. În abdomen nu era nimic, era să-mi pierd cunoștința la masa de operație. Când am încept să facem revizia, am găsit abces la lobul stâng la ficat. Atunci mi-au revenit toate forțele și eu am început să dirijez, că în operație e important ca chirurgul să dirijeze tot”, afirmă medicul.

De la începutul carierei sale, a avut mii de cazuri dificile. Pe unele dintre ele, chirurgul spune că nu le va putea uita niciodată. Ca, de exemplu, prima sa operație pe cord.

Într-o duminică dimineața, unde au fost niște operații complicate pe parcursul noți, a venit o doamnă cu o plagă de cuțit în inimă. Când am fost chemat în sala de operații avea tamponata inimii, așa cum o numim noi medicii, atunci mi-am adus aminte tot ce am învățat”, povestește Vasile Ceauș, medic chirurg.

O decizie pripită poate fi fatală pentru pacient, de aceea este nevoie de multă dibăcie și studiu continuu, spune chirurgul.

Vasile Ceauș spune că profesionalismul medicilor nu este suificent pentru ca instituția medicală să fie una de succes. Șeful secției a ținut să menționeze că datorită noul manager spitalul a obținut progrese semnificative. Anual, aici sunt internați în jur de 30 000 de pacienți.

Pentru a face progrese, trebuie să ai specialiști buni, specialiști din ceea ce ai aici, s-a început pregătirea specialiștilor. S-au făcut reparații în tot spitalul și nouă ne este plăcut, pacienții vin cu plăcere la noi la spital. Înainte, spitalul Sfânta Treime era blamat de mulți, mai nu e cimitirul Lazăr, acum pacienții vin cu plăcere din toată țara”, a constatat Vasile Ceauș, medic chirurg.

Vasile Ceauș spune că visează la un discipol talentat, dar deocamdată nu este gata să renunțe la bisturiu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA