Kremlinul folosește șantajul energetic pentru a destabiliza Republica Moldova și a favoriza partidele pro-ruse în alegerile parlamentare din 2025. Este opinia formulată de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Într-o postare pe rețelele sociale, Șalaru a criticat decizia Gazprom de a sista livrările de gaze începând cu 1 ianuarie 2025, calificând motivul invocat – o datorie pretinsă de aproape un miliard de dolari – drept o invenție a Moscovei.
Potrivit fostului ministru, un audit internațional a demonstrat că suma reală a datoriei se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari, nu la miliardul cerut de Rusia. Șalaru consideră că Rusia urmărește să aducă Moldova „în genunchi” și să creeze condiții favorabile partidelor pro-ruse.
„Rusia vrea să ne pună în genunchi, să destabilizeze și mai mult situația din RM, pentru a crea condiții favorabile partidelor pro-ruse să câștige alegerile parlamentare. Putem vedea încă o dată că oamenii sunt doar masă de manevră pentru Kremlin. Transnistrenii nu contează pentru Putin. Ei pot muri de frig în casă, dacă Moscova își atinge obiectivele”, a scris Șalaru.
Fostul ministru a salutat declarațiile premierului Dorin Recean privind posibilitatea naționalizării filialei Gazprom din Moldova, inclusiv a cotei deținute de Tiraspol. Șalaru a propus, de asemenea, formularea unor pretenții financiare către Rusia, cerând despăgubiri pentru ocuparea ilegală a regiunii transnistrene începând cu 1991, pentru menținerea unei armate de ocupație și pentru susținerea regimului separatist.
„Un calcul estimativ ar arăta că e vorba despre zeci de miliarde de dolari pe care Rusia ni-i datorează”, a mai menționat fostul ministru al Apărării.
În contextul provocărilor din 2025, Anatol Șalaru îndeamnă la consolidarea forțelor pro-europene și la o reformă a partidului de guvernare PAS, necesară pentru a întări cursul european al țării.
„Clasa politică din Republica Moldova dă semne de trezire. Veriga slabă rămâne în continuare partea din populație dezinformată, rătăcită, gata să se vândă pentru câțiva lei și o parte a clasei politice coruptă și vândută”.
El a subliniat că Moldova trebuie să demonstreze unitate: „Rusia mizează pe dezbinarea clasei politice și a electoratului. Trebuie să le demonstrăm că putem fi uniți și puternici”, a conchis fostul ministru.
Amintim că, concernul rus „Gazprom” a anunțat că nu va mai livra gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.