S-au scumpit studiile superioare în Moldova. Absolvenții care vor urma o facultate în țara noastră în bază de contract vor achita pentru studii taxe cu 25 la sută mai mari decât în anii precedenți. Cel mai mult s-au scumpit studiile la Universitatea de Medicină și la Academia de Arte, unde un contract de studii ajunge până la 55 000 de lei pe an.
Rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Emil Ceban a precizat pentru ONE TV că cel mai mult au crescut taxa la Facultatea de Stomatologie, cu aprovimativ 14 000 de lei. Pentru această facultate sunt oferite în acest 160 de locuri, dintre care doar 10 sunt finanțate din bugetul de stat.
„Facultatea de stomatologie necesită investiții foarte mari în aparătaj, aparatajul medical, aparatajul stomatologic foarte, foarte costisitor. Noi în fiecare an, practic procurăm 10-14 fotolii care costul unui fotoliu este în jur de 100 000 de lei. Fiecare student în cinci ani de studii i se prezintă materiale după tematica respectivă, toate aceste materiale și consumabile costă bani. Până acum prețul la învățătură erau aparte și consumabele aparte, acuma acest preț este unit”, spune Emil Ceban, rector USMF.
Studenții străini achită mai mult, iar prețul diferă în funcție de țara de origine, afirmă Emil Ceban. Anual la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” sunt admiși aproximativ 400 de cetățeni străini din 46 țări.
„La stomatologie noi pregătim pentru Statele Unite ale Americii, pentru alte țări în ofertă avem undeva în jur de 76-78 de locuri pentru studenții internaționali. Prețul este în euro, unde este 6000 de euro. Diploma noastră este recunoscută în Statele Unite ale Americii, Callifornia. De aceea am avut în jur de 380 de studenți la această facultate și din toți 98% au susținut examenul în țara lor”, a mai adăugat Emil Ceban.
La celelalte facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, taxeleau au crescut în medie cu 500 de lei.
„Taxele de studii la celelalte facultăți nu s-a schimbat, numai cât procentul de inflație 06.21 MUSCA 06.38 Fiecare specialitate în dependență de cheltuelile cale le avem, de oferta care o avem sunt diferite, la medicină studiile sunt de 33 000 de lei”, a precizat rectorul.
Și la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice taxele de studii la unele facultăți s-au majorat considerabil. Rectorul AMTAP, Victoria Melnic, susține că numărul studenților care se înscriu în baza de contract este foarte mic.
„Anul acesta avem 155 la buget, dintre care 15 sunt la domeniul științele educației, noi avem două programe pentru viitorii profesori este vorba de profesorii de muzică și de dans și celelalte 140 de locuri sunt pentru domeniul artei. De vreo 3-4 ani locurile bugetare le acoperim toate, mai greu cu contractele că sunt foarte scumpe, fiindcă studiul artelor este scump. Dar la noi la taxe sunt puțin studenți totuși trebuie să ai vocație, talent și chemare spre acest domeniu”, spune Victoria Melnic, rector AMTAP.
Costurile mari se explică prin numărul mare de ore individuale și implicarea mai multor profesori, precizează rectorul instituției.
„La așa disciplină ca clasa de operă sunt în general și trei profesori fiindcă este regizorul, dirijorul și maestrul de concert și un student, de aici și așa costuri scumpe, fiindcă la canto este în jur de 50 000. La interpretare instrumentală este 40 și ceva, la dirijat sinfonică care este un program nou care l-am anunțat este 45 de mii”, precizează Victoria Melnic.
Și la celelalte Instituții de învățământ superior taxele au fost majorate. La Universitatea de Stat acestea au crescut în medie cu 1000 de lei. Cea mai mare taxă este de 15 mii de lei la facultatea de drept, taxa anuală pentru facultatea desingul jocurilor este de 14 mii de lei, iar cei care vor dori să își facă studiile la psihologie vor achita 12 mii. La polul opus sunt facultățiile cu profil pedagogic – taxa unui an de studii la acestea nu depășește 8000 de lei. Potrivit rectorului USM Igor Șarov, la faculățiile științe ale educației sunt locuri disponibile la buget, care cu greu sunt acoperite.
„Atunci când vorbim de creșterea acestor taxe pe de o parte nu reflectă sumele care le primim de la stat per student, de exemplu pentru un student din categoria întâi sumele sunt în jur de 16500 de lei, deci nici una din acestea nu reflectă valoarea reală a studiilor”, afirmă Igor Șarov, rector USM.
Din 2023 Universitatea de Stat din Moldova este acreditată internațional și face parte din consorţiul celor 50 de universități Europene. Rectorul afirmă că numărul de studenți străini crește de la an la an, aici își fac studiile în prezent studenți din 24 de țări. Studenții străini au posibilitatea să studieze în limba română, rusă, engleză sau franceză, iar investițiile pentru aceștia sunt mult mai mari față de cei care studiază în limba de stat, menționează Igor Șarov.
„Au fost mărite puțin taxele pentru studenții internaționali de la 1500 la 1800 de euro pentru cei care studiază la master la licență, 2000 de euro pentru cei care vin la doctorand dar este o tendință a timpului. Este o tendință normală că reflectă studiile de calitate, investițiile care se fac inclusiv în finanțarea profesorilor, investițiile în infrastructură și condițiile care se oferă pentru studenții străini, într-un ansamblu European sau Românesc aceste taxe nu sunt mari”, spune rectorul.
Și la Universitatea Tehnică din Moldova taxele de studiu pentru cetățenii străini au fost majorate. Un student străin va achita în medie 1900 de euro, iar pentru absolvenții din Moldova taxele au crescut în medie cu aproximativ 2000 de lei. Un an de studii la arhitectură sau design interior v-a costa 19 mii de lei. Celelalte contracte vor varia între 13200 și 15400 de lei.
Singura instituție publică de învățământ superior care va intra în noul an de studii cu taxele neschimbate este Academia de Studii Economice din Moldova.
Anul acesta actele pentru licență se depun online. Absolvenții pot depune actele la 16 universități, dintre care patru private, până pe 31 iulie. Sesiunea suplimentară de admitere va avea loc între 10 și 14 august. Potrivit siteului eAdmitere, până acum 11 mii de absolvenți au depus cerere de admitere la facultate.