S.A. „CET-Nord” spune că nu există niciun risc să fie deconectată de la gaz

Societatea pe Acțiuni „CET-Nord” confirmă existența datoriei de 100 milioane lei față de Moldovagaz, dar spune că nu există niciun risc să fie deconectată de la conducta de gaz. Precizările au fost făcute după ce Moldovagaz a atenționat că, în lipsa achitării restanțelor, ar putea tăia alimentarea cu gaz.

Într-un comunicat publicat pe pagina oficială a companiei se menționează că datoria de 100 de milioane de lei a apărut în urma majorării semnificative și bruște a prețurilor gazelor naturale. Totuși, CET-Nord menționează că datoriile curente sunt achitate conform termenilor prevăzuți în contractul cu Moldovagaz.

Deficitului tarifar s-a format din cauza ajustării întârziate a prețurilor și tarifelor aferente activității societății pe acțiuni. Pentru a soluționa această problemă și pentru a ajunge la o înțelegere cu furnizorul, S.A. „CET-Nord” colaborează activ cu instituțiile statului și cu Moldovagaz, se mai arată în comunicat. În acest sens, Agenția Proprietății Publice a înființat un grup de lucru, din care fac parte reprezentanții CET-Nord și Moldovagaz, cu scopul de a identifica un mecanism de achitare a datoriei într-o manieră sustenabilă și eficientă.

Cât despre atenționarea cu privire la deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor, aceasta poate fi pusă în aplicare doar în limitele cadrului normativ existent. Conform Hotărârii de Guvern 207/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale pe piața gazelor naturale, CET-Nord se încadrează în categoria consumatorilor de gaze naturale protejați, precizează compania.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media