Rusia nu va mai livra gaze naturale către regiunea transnistreană, anunță Gazprom. Reacția Guvernului

Concernul rus „Gazprom” a anunțat că nu va mai livra gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. O notificare în acest sens, partea rusă a transmis către SA „Moldovagaz”.

Compania moldovenească anunță că a luat act de decizia Gazprom-ului.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, subliniază că, începând cu decembrie 2022, întregul volum de gaze naturale furnizat de SA „Gazprom”, în valoare de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, a fost transferat de Moldovagaz către regiunea transnistreană.

În același timp, gazele naturale pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. Trebuie subliniat faptul că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept până la sfârșitul lunii martie 2025”, menționează Vadim Ceban.

În notificarea sa privind sistarea livrării gazelor naturale, Kremlinul acuză Moldovagaz de „neîndeplinirea obligațiilor de plată conform contractului” și evocă refuzul părții moldovenești de a soluționa pretinsa datorie pentru livrările de gaze.

Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și de a solicita de la SA „Moldovagaz” despăgubiri pentru toate pierderile și plata penalităților pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”, se arată în notificarea concernului rus.

Amintim că Gazprom a pretins inițial o datorie de peste 700 de milioane de dolari, însă autoritățile moldovenești au declarat că o vor recunoaște doar dacă va fi confirmată de un audit. Rezultatele auditului, însă, au arătat că cea mai mare parte a datoriei nu este justificată. În urma acestei concluzii, Moldova a propus achitarea a doar 8,6 milioane de dolari, sumă respinsă de Gazprom.

La scurt timp după anunțul făcut astăzi de Gazprom, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție. El a declarat că Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional.
„Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a menționat Recean.
Șeful Executivului a reamintit că Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept.
„Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, afirmă oficialul.
Totodată, acesta a declarat că Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA