România sprijină Republica Moldova cu energie electrică și gaze naturale pentru iarnă

România va ajuta Republica Moldova să-și asigure necesarul de energie electrică în această iarnă. Ministrul român al Energiei a anunțat că România va furniza electricitate și gaze pentru a acoperi deficitul apărut după ce Rusia a oprit livrările de gaze.

 

Ministrul român Sebastian Burduja a menționat că Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt luate și alte măsuri.

„Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul. Mai mult, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii”, a scris ministrul.

Ministrul român al Energiei a subliniat că acest sprijin este acordat pe baze comerciale, fără a afecta consumul intern al României, și reprezintă o dovadă a solidarității dintre cele două țări.

„Cei care visează la “gazul ieftin” rusesc să țină cont că libertatea nu are preț. Iar fără independență energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei țări. Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi. Înainte, împreună”, a mai spus Burduja.

El a declarat că România va continua să sprijine Republica Moldova, asigurându-se că aceasta rămâne pe drumul european și nu mai depinde de resursele energetice rusești.

CITEȘTE ȘI: România devine principalul furnizor de energie pentru Moldova în ianuarie

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA