România și Moldova discută utilizarea mai eficientă a punctului de trecere Leova-Bumbăta

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România analizează opțiuni pentru a redirecționa traficul camioanelor către punctul de trecere Leova-Bumbăta, care în prezent este folosit de un număr redus de vehicule, în timp ce alte puncte vamale sunt supraaglomerate. Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că infrastructura de la acest punct este deja adecvată pentru camioanele fără încărcătură, iar autoritățile explorează metode prin care să sporească utilizarea acestuia.

 

„Am discutat chiar 2-3 săptămâni în urmă cu șeful vămilor din România, unde am rugat să dezvoltăm ideea de a redirecționa camioanele, cel puțin cele goale, spre traversare prin acest punct vamal. Deoarece pantoanele care sunt la punctul de trecere, conform expertizei, pot susține peste 40 de tone. Respectiv, un camion care nu are încărcătură ar trebui să traverseze fără probleme.”, a spus Alexandru Iacub, șeful Serviciului Vamal.

Construirea unui pod pentru extinderea capacității de trecere a punctului vamal ar trebui să fie realizată de Ministerul Infrastructurii, a mai menționat Alexandru Iacub.

„Din partea noastră, ca Serviciu Vamal, considerăm că infrastructura minimă este asigurată acolo. Cel puțin pentru dirijarea camioanelor fără încărcătură este ok la Leova-Bumbăta. Alte necesități, dacă o să vedem că este deja un flux sporit de camioane, inclusiv posibilitatea de a aduce un scaner mobil în regiunea respectivă, depind de circumstanțe.”

Punctul de trecere Leova-Bumbăta a fost inaugurat oficial în mai 2023. Tot aici a fost construit primul pod de pontoane, cu o lungime de 60 de metri, peste râul Prut. În cadrul proiectului, a fost construit și un drum de acces de 3,5 kilometri, infrastructura necesară pentru polițiștii de frontieră și o parcare cu o capacitate de 100 de camioane. Costul total al proiectului a fost de 280 de milioane de lei. Punctul vamal Leova-Bumbăta a fost implicat însă într-un scandal de corupție. Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal, afirmând că prețul construcției ar fi fost supraevaluat, iar prejudiciul adus statului ar putea ajunge la 250 de milioane de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA