Înaintea deschiderii oficiale a Conferinței de Securitate de la München, ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Rusia și Ucraina. Discuțiile au avut loc în contextul intensificării negocierilor dintre SUA, Rusia și Ucraina privind o posibilă soluție de pace în conflictul declanșat de Moscova.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu a subliniat preocupările și prioritățile României în actualul context geopolitic, reafirmând rolul țării ca aliat de bază pe flancul estic al NATO. Întâlnirea a avut loc în paralel cu tensiunile diplomatice dintre liderii europeni și administrația Trump, după ce președintele american a discutat direct cu Vladimir Putin despre posibile negocieri de pace, fără a implica în mod direct Uniunea Europeană, scrie caleaeuropeana.ro.
Tot la München, ministrul român de externe s-a întâlnit cu Richard Grenell, un alt emisar al administrației Trump, cu care a discutat subiecte de interes bilateral.
Robert Lupițu, redactor-șef la portalul caleaeuropeana.ro, a comentat întâlnirea de la München. Acesta a scris că nici nu a început oficial Conferința de Securitate de la München, că România a și avut primele contacte oficiale cu doi oameni cheie din administrația Trump. Expertul a menționat că România are priorități mai importante decât această întâlnire.
„În ciuda unei realități în care România trebuie să-și recalibreze leadership-ul chiar în momente internaționale de cotituri epocale – un președinte interimar, un prim-ministru aflat în dificultate și un ministru de externe nou – Bucureștiul se cuplează la mersul lucrurilor pentru a-și proteja interesele strategice”, a scris Robert Lupițu, redactor-șef la portalul caleaeuropeana.ro.
Întâlnirile au loc în paralel cu discuțiile diplomatice între Washington și Moscova, după ce Donald Trump a avut o convorbire telefonică separată cu președintele rus Vladimir Putin și cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul de la Casa Albă a anunțat ulterior că vineri, la Conferința de Securitate de la München, va avea loc o reuniune între oficiali americani și ruși, la care Ucraina a fost invitată, dar a refuzat să participe.
Potrivit sursei citate, generalul Kellogg urmează să se întâlnească, în perioada următoare, cu reprezentanți ai României, Poloniei și țărilor baltice, înainte de discuțiile oficiale de la Bruxelles cu ambasadorii statelor membre NATO și UE. Ulterior, emisarul american va vizita Ucraina pentru a continua negocierile privind o posibilă soluție de pace.