Sursa: defenseromania.ro

România consideră că viitorul european al Moldovei depinde de rezultatele alegerilor din 2025

Traseul occidental al Republicii Moldova poate fi ireversibil dacă țara va avea o guvernare pro-europeană și după 2025, când ar urma să fie organizate alegeri parlamentare. Este concluzia autorităților române care se regăsește în raportul de activitate pentru 2023 al Consiliului Suprem de Apărare, organism condus de președintele român Klaus Iohannis. În document se precizează că România își menține un nivel ridicat de vigilenţă şi de asistenţă în raport cu țara noastră din cauza riscurilor de agresiune armată din partea Rusiei.

„Menţinerea continuităţii unei guvernări pro-europene a Republicii și după alegerile parlamentare după orizontul de timp al anului 2025, este esenţială pentru asigurarea ireversibilităţii traseului occidental al Republicii Moldova”, se preciează în document.

În același timp, raportul Consiliului Suprem de Apărare al României avertizează asupra perspectivei extinderii agresiunii militare ruse şi asupra Republicii Moldova, precizând că în țara noastră sistemul de apărarea al țării este precar, iar capacitatea instituțională este redusă.

„În acest proces, România a acţionat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internaţional şi pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susţinerea eforturilor de reformă instituţională în domenii multiple”.

Documentul, trimis Parlamentului de președintele Klaus Iohannis, face referire și la amenințările „hibride” puse la cale de Rusia împotriva Bucureștiului. Mai exact, spioni ruși s-au infiltrat printre refugiații ucraineni ajunși în România și au cules date cu caracter militar și informații despre sprijinul oferit de statul român Ucrainei, precum și din domeniul militar. De asemenea, serviciile de informații ostile României au recurs la dezinformare și propagandă pentru a submina încrederea românilor în Armată şi aliaţii României.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media