Calea Ferată din Moldova (CFM) urmează să fie reorganizată. Despre aceasta a anunțat directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari. Oficialul a declarat că, în conformitate cu prevederile Codului feroviar, infrastructura feroviară va fi separată de celelalte activități comerciale ale întreprinderii.
„Va fi promovată hotărârea de Guvern de divizare a infrastructurii care rămâne la Întreprinderea de stat Calea ferata a Moldovei (CFM) și va fi creată o societate pe acțiuni nouă care va prelua activitatea de transportare marfă și pasageri. Acest lucru va permite o eficientizare operațională și va permite ca piața să fie mai liberalizată – transportarea de marfă și pasageri să fie mai modernă și mai orientate commercial”, a explicat Cojuhari.
În ceea ce privește plata salariilor restante ale angajaților CFM, directorul APP a subliniat că noile măsuri de management, inclusiv valorificarea activelor neutilizate și obținerea motorinei din fondul de rezervă, au dus la o reducere parțială a datoriilor salariale.
„Toate disponibilizările se fac în coordonare cu sindicatele și tote achitările prevăzute de legislație și la care au dreptul lucrătorii vor fi efectuate în strictă conformitatea cu legea”, a adăugat oficialul.
Întrebat despre plata salariilor restante pentru angajații disponibilizați, Cojuhari a dat asigurări că „toate persoanele care vor fi disponibilizate vor primi toate plățile care li se cuvin”.
El a precizat că procesul de eficientizare este în desfășurare și implică reducerea subdiviziunilor nefuncționale, precum stații sau linii care nu mai sunt utilizate de ani de zile.
„Este un proces continuu. În fiecare zi purtăm discuții cu conducerea CFM și cu Ministerul Infrastructurii pentru a identifica noi soluții”, a mai spus Cojuhari.
Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat recent despre inițierea procesului de reorganizare a Căii Ferate din Moldova (CFM).Potrivit inițiativei, infrastructura feroviară ar urma să fie gestionată de CFM, iar operațiunile cu pasageri sau marfă să fie administrate de o societate comercială cu capital integral de stat, inclusiv întreținerea propriului parc de locomotive și vagoane.
Amintim că Calea Ferată din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează activitatea întreprinderii. În 2020, CFM a ajuns în pragul falimentului, iar angajații au protestat în mai multe raioane din țară. Conform datelor din 2023, întreprinderea de stat avea 5.713 angajați, o scădere semnificativă față de 2014, când numărul angajaților depășea 10 mii.
Potrivit CFM, restanțele salariale la 1 octombrie 2024 au constituit circa 224 de milioane de lei.