Salariile vor crește cu aproximativ 5% anual, iar valoarea adăugată cu 2,9% până la 5 % anual, până în 2026. Este prognoza organizației independente de cercetări economice și politice „ExpertGroup”.
Raportul prezentat în cadrul conferinței cu participare internațională „MACRO 2023” mai estimează că până în 2026 rata ocupării forței de muncă va fi cu un pas mai aproape de nivelul european, de la 40,5% la 44,8%.
„Deci, în esență, ocuparea urmează să crească, dar cu un ritm evident insuficient, pentru a converge la rata de ocupare de 70 % și peste din Uniunea Europeană”, afirmă specialiștii.
Fostul ministru al muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, consideră că problema ocupării forței de muncă este una complexă, dar care ține în primul rând de condițiile de muncă nefavorabile, la ora actuală problemă amplificată și de dificultatea atragerii noilor investitori din cauza contextului de securitate din regiune.
„Ocuparea forței de muncă este o problemă comlexă și cred că trebuie să pornim de la calitatea locurilor de muncă. Până la urmă oamenii sun atrași de locurile de muncă care există pe piață și Republica Moldova are o problemă structurală cu atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă bine echipate cu utilaje moderne prin care să se genereze productivitatea necesară pentru salarii mari, competitive și care să atragă oamenii”, susține MARCEL SPATARI, EXPERT SYNDEX ROMÂNIA.
Conform experților prezenți la conferință, Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ar fi o soluție viabilă pentru sporirea ratei de încadrare a cetățenilor noștri în câmpul muncii, majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă la noi acasă.
„Dar eu consider că Integrarea Europeană ne va permite să ridicăm nivelul de calitate a locurilor de muncă, nivelul de calitate a forței de muncă, să imbunătățim aspectele legate de dezvoltarea regională, de investițiile care trebuie să fie aduse în țară, de locurile de muncă care urmează să fie create decente”, susține SERGIU SAINCIUC, VICEPREȘEDINTE CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA.
„El este unul benefic de facto pentru o țară, inclusiv prin formarea unor opurtunități noi. Consider că odată ce vom putea beneficia de fondurile neceare în contextul eurointergrării, atunci vom putea maximiza și posibilitățile economiei Republicii Moldova respecti spori și numărul locurilor de muncă”, menționează VITIUC ROMAN, ȘEFUL DIRECȚIEI GENERALE ECONOMIE, COMERȚ ȘI TURISM, CONSILIUL MUNICIPAL CHIȘINĂU
Invitatul special al conferinței, a fost profesorul în economie Matloob Piraka, a Universității Kent, din Marea Britanie, care studiază de 20 de ani problema ocupării forței de muncă. Profesorul a menționat că economia țării sale și piața muncii în particular, a avut de suferit considerabil din cauza ieșirii din UE.
„Am avut o lipsă de oferte din restul Europei. Precum sectorul serviciilor, sectorul hotelier, toate acestea au fost afectate destul de negativ după Brexit. Așa că a existat o provocare foarte mare, iar acest lucru este în detrimentul economiei”, explică MATLOOB PIRACHA, LECTOR SUPERIOR ÎN ECONOMIE, UNIVERSITATEA DIN KENT, MAREA BRITANIE.
Profesorul Piraka este și el optimist în privința îmbunătățirii situațiiei pe piața muncii din Modlova în condițiile Integrării Europene:
„Această integrare deschide piața pentru 500 sau 450 de milioane de oameni. Iar acest lucru a ajutat o mulțime de țări, cum ar fi Estonia și Letonia. Acestea sunt economii mai mici care au beneficiat foarte mult de pe urma aderării. Și datorită acestui acces la piață, înseamnă că se pot deschide mai multe întreprinderi care vă pot sprijini, ceea ce va ajuta la ocuparea forței de muncă din Republica Moldova”.
Conform aceluiași studiu, creșterea ocupării forței de muncă va fi însoțită și de accentuarea deficitului de forță de muncă calificată. Se prognozează că spre 2026, cererea pentru forța de muncă va depăși un milion de persoane, iar oferta se va majora de la 820 de mii de persoane la 832 de mii, conform scenariului de bază și se va reduce până la 770 mii, conform scenariului optimist.