Risc de ardere pe poligoanele de deșeuri din țară. IGSU a înregistrat în doar 6 luni peste 260 de incendii

Pe poligoanele de deșeuri din țară, în special cele din zona rurală, persistă riscul producerii incendiilor, cauzele principale fiind temperatura aerului ridicată, precum și factorul uman,atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Specialiștii avertizează că arderea deșeurilor generează efecte nocive, afectând ecosistemele și punând în pericol sănătatea locuitorilor, iar răspândirea acestora poate afecta câmpurile de vegetație uscată, dar și lanurile de cereale, fondul forestier și localitățile adiacente.

În context, cetățenii sunt îndemnați să evite aruncarea chibriturilor, mucurilor de țigară și comportamentele care pot duce la incendii. De asemenea este necesară delimitarea poligoanelor prin fâșii de protecție mineralizate.

Potrivit IGSU, cel mai mare număr de incendii la poligoane de deșleuri au avut loc în raioanele Ialoveni – 32 cazuri. La Strășeni au fost fixate 26 cazuri, la Hîncești 18 cazuri, și 16 cazuri la Orhei.

”Suprafața maximă afectată de 10 ha în urma arderii deșeurilor și gunoiului a fost înregistrată la poligonul din localitatea Scăieni, raionul Dondușeni”, cpmunică IGSU.

Pe data de 31 iulie arderea a izbucnit pe poligonul de deșeuri din localitatea Sălcuța, raionul Căușeni. Investigarea incidentului a relevat că incendiul a fost provocat intenționat de un localnic de 78 de ani.

„Persoana a fost identificată și amendată cu 15.000 lei”, informează IGSU.

Conform datelor statistice colectate în cadrul instituției, în primul semestrul al anului 2024 în Republica Moldova au fost înregistrate 266 de cazuri de ardere pe teritoriul poligoanelor de deșeuri pe o suprafață totală de 50,64 hectare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA