Risc de alunecări de teren pe strada Tudor Strișcă. Va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale

Pericol pentru mai mulți locuitori ai Capitalei. Autoritățile locale au emis un avertisment cu privire la riscul de alunecări de teren în cartierul Telecentru. Oficialii au convocat Comisia pentru Situații Excepționale.

”Un crater uriaș s-a format în apropierea blocurilor de locuit de pe strada Tudor Strișcă. Această gaură imensă reprezintă un adevărat pericol pentru oamenii din zonă”, relatează jurnalista ONE TV Liubovi Starii.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, edilul capitalei le-a cerut subalternilor săi nu doar să informeze, dar și să telefoneze zilnic instituțiile abilitate, pentru a evita o tragedie.

”Oamenii acolo se deranjează și trebuie să fie foarte clar că nu este vorba de careva acte sau documente eliberate curent sau precedent mandatului nostru, dar totuși situația este cu zone sporite de risc. Să obligi agenții economici să facă ce vor, dar să rezolve subiectele ca aceste să nu avanseze și să nu prezinte pericol pentru locuitori”, a spus Ion Ceban.

Localnicii spun că sunt înspăimântați și că le este frică că vor rămâne fără locuințe în cazul unui cutremur.

”Autoritățile trebuie să intervină și să decidă ceva, pentru că orice se poate întâmpla. Mai ales când sunt ploi sau cutremure. E periculos, bineînțeles, că e periculos”.

 ”A plouat, a plouat și groapa s-a făcut mai mare, dar nu era așa. Eu am trei ani, dar în trei ani nu era așa, era normal. Ai noștri de la asociație ne-au avertizat, ne-au spus că trebuie de ceva de făcut, de luat măsuri, dar cine trebuie să le ia, nu știm. Acolo s-a scăpat că acolo nu au făcut ei ce trebuie”.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, susține că alunecările de teren pot fi cauzate de factori naturali, dar și umani. Construirea blocurilor locative și betonarea terenurilor poate amplifica acest fenomen.

”Valea Trandafirilor este cunoscută prin alunecări de teren și dezvoltarea proceselor erozionale. Este factorul natural, intercalația de roci, permeabile, impermeabile, sunt precipitații, este inclinarea versantului, plus la asta s-a construit în zona apropiată și precipitațiile care se evacuează prin sistemul pluvial de evacuare a precipitațiilor, poate contribui la umezeală mai sporită a versantului”.

Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, a precizat într-o postare publicată pe pagina oficială a instituției pe care o conduce, că un grup de lucru s-a deplasat la fața locului și a stabilit cauza principală a eroziunii. One TV a încercat să obțină mai multe detalii, însă pretorul nu a răspuns la telefon.

„Dat fiind faptul că în zona abruperii se găsește gura canalului de beton pentru preluarea apei pluviale de pe teritoriul complexelor locative din strada Tudor Strișcă 8/1- 8/7, țeavă care se întrerupe cu deschidere spre ravenă, se constată principala cauză a eroziunilor, și anume lipsa prelungirii canalului betonat care ar asigura colectarea și direcționarea apelor fără scurgeri în sol. În vederea reexaminării situației de risc se propune concovarea Comisiei municipale Situații Excepționale Chișinău, totodată, ca soluție de remediere- proiectarea și executarea tronsonului de canalizare pluvială din strada Tudor Strișcă, 8. Astfel în următoarea perioadă, toate părțile responsabile vor acționa pentru readucerea siguranței locuitorilor sectorului Centru”, se menționează în postarea preturii Centru.

”Alunecările de teren sunt un fenomen răspândit în mai multe sectoare ale Capitalei. Și în parcul Valea Morilor s-a surpat o porțiune de teren”. 

Potrivit geologului Igor Nicoară, Chișinăul este amplasat pe șapte coline, iar zonele verzi din oraș sunt expuse la multiple pericole.

”Între aceste coline noi avem văi, în care sunt amenajate parcuri, ceea ce face ca urba noastră să fie verde, plăcută, amiabilă pentru habitatul acestei localități, iar toate zonele acestea sunt expuse pericolului proceselor de alunecare de teren. Sunt alunecări de teren străveche și în caz de activitate incorectă pot fi activizări acestor procese”.

Specialistul atrage atenția asupra necesității evacuării excesului de precipitații.

”Vă dau un exemplu, una când plouă și pătrunde totul în sol și altceva când totul este betonat, asfaltat, la o mică ploaie noi avem inundație în partea de jos a orașului, toată apa tinde spre jos și se primește că în apropierea alunecărilor de teren, se construiesc centre, localuri, evacuarea precipatațiilor însuși din curte, din teritoriul adiacent, de pe drumuri de acces spre versant și nu este dus până la urmă, drenarea această trebuie să pătrundă tot versantul și să includă lucrări tehnice de amenajarea construcțiilor inginerești pentru evacuarea excesului de precipitații”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media