Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care s-a desfășurat recent la Chișinău, este un semnal ferm că țara noastră are sprijinul partenerilor externi, consideră analiștii politici contactați de ONE TV.
Potrivit lor, cele peste 65 de delegații prezente la Chișinău au subliniat că în acest moment Republica Moldova este tratată practic ca un stat membru al Uniunii Europene.
„Declarațiile acestor lideri au arătat clar că Republica Moldova are alături de ea partenerii europeni. Desigur rezultatele reale ale unei astfel de reuniuni pot fi văzute abia peste o perioadă având în vedere că rămâne de văzut și rezultatul proiectelor implementate. Dar astfel de reuniuni astfel de declarații au devenit deja o obișnuință pentru Republica Moldova. În acest moment practic Republica Moldova este tratată ca un stat membru al Uniunii Europene”, afirmă Mihai Isac, analist politic.
Mihai Mogîldea, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a evidențiat evoluțiile în parteneriate și sprijin extern prin proiecte de dezvoltare și modernizare pentru Moldova.
„La platforma de anul trecut s-a discutat inclusiv despre securitate despre infrastructură, astăzi accentele cumva cad mai mult pe proiectele de modernizare de creștere a nivelului de dezvoltare economică a țării. Eu sper ca platforma să continue să aducă acest mesaj clar de susținere pentru țara noastră”, menționează Mihai Mogîldea, directorul adjunct Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Dacă primele ediții ale conferinței s-au concentrat în principal pe criza energetică și pe identificarea soluțiilor de colectare a fondurilor necesare pentru sprijinirea cetățenilor afectați de criza generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 2022, anul acesta prioritățile summitului s-au schimbat, adaugă expertul.
„Platforma a trecut dinspre o abordare care se concentra pe oferirea de asistență în regim accelerat prioritar accelerat către țara noastră către o abordare în care noi suntem puși la aceeași masă cu partenerii externi pentru a dialoga și a găsi cele mai bune opțiuni de cooperare și dezvoltare a regiunii noastre”, menționează Mihai Mogîldea.
Mihai Isac a ținut să sublinieze că summitul a arătat că Republica Moldova nu este singură nici în fața războiului hibrid purtat de Federația Rusă.
„Summitul de ieri de la Chișinău arată încă o dată importanța Republicii Moldova în arhitectura de securitate europeană și occidentală și totodată faptul că Republica Moldova nu este singură în fața războiului hibrid lansat de Federația Rusă împotriva populației Republicii Moldova. Desigur este nevoie ca și autoritățile de la Chișinău să identifice modalități de eficientizare a modului în care sunt implementate reformele”, afirmă analistul politic.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, având scopul de a mobiliza și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.
Datorită ediției din acest an, Republica Moldova a reușit să încheie 9 acorduri de dezvoltare cu partenerii externi în valoare de peste 385 de milioane de euro.
Aceste acorduri vizează, printre altele, modernizarea a 5 școli, reabilitarea a 128 de kilometri de cale ferată, împădurirea a peste 63 de hectare în următorii 4 ani, crearea a 10.000 de locuri de muncă în domeniul silvic și construirea unei stații de gestionare a deșeurilor.