Republica Moldova va construi prima uzină modernă de prefabricate din beton armat pretensionat

Republica Moldova va avea, în premieră, o uzină modernă specializată în producerea elementelor prefabricate din beton armat pretensionat, utilizate în construcțiile industriale și comerciale de mari dimensiuni. Fabrica va fi construită în apropierea satului Ratuș, raionul Criuleni, pe un teren de două hectare. Investiția se ridică la 80 de milioane de lei. Lucrările vor începe în luna iunie, iar primele livrări sunt planificate pentru primăvara anului 2026.

”În apropiere de satul Ratuș, inițial pe un teren cu suprafața de două hectare, va fi ridicată o uzină care va produce elemente de beton armat pretensionat pentru structuri comerciale și industriale de dimensiuni mari. Până în primăvara anului 2026, uzina ar trebui să înceapă să funcționeze și vor apărea peste 40 de locuri de muncă”, Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.

Amplasarea strategică a fabricii va permite livrarea rapidă a produselor în întreaga țară. Administratorul companiei, Gheorghe Dosca, spune că la acest proiect s-a lucrat aproximativ zece ani.

”O să avem două stand-uri de pretensionare cu o capacitate de 1500 de tone, care o să ne permită să facem elemente de mari dimensiuni, care e unicală la moment în Republica Moldova. Sprijinul din partea statului a fost ca un impuls pentru a porni afacerea dată. Mai bine de 10 ani noi analizăm, dar pentru că prețurile sunt colosale, nu ne permiteam să lansăm”, Gheorghe Dosca, administratorul companiei.

Scopul principal al uzinei este să acopere necesarul pieței interne de elemente prefabricate.

”Ca targhet principal ar fi producerea în jur la echivalenutul la 300 000 de metri pătrați pe an. În primul rând, de acoperit golul care există pe piața locală, anume de elemente prefabricate pretensionate, care vor facilita dezvoltarea halelor industriale”, Andrian Țăruș, director comercial.

Investiția se ridică la 80 de milioane de lei, iar statul va contribui cu peste 43 de milioane. 11 milioane vor fi oferite sub formă de granturi, iar 32 milioane prin scutiri de impozite. Ministrul Dezvoltării Economice susține că această fabrică va atrage investitori străini și va reduce din importurile de elemente prefabricate moderne.

”Componentele din beton pe care le va fabrica va înlocui componentele similare pe care le importăm acum din alte țări, inclusiv România, componente gabaritoase vor fi produse aici pe loc. Va folosi materia primă locală de care Moldova deja dispune, este vorba de ciment, nisip”, Doina Nistor, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Sectorul construcțiilor reprezintă o componentă esențială a economiei naționale, contribuind anul trecut cu aproape 8% la formarea PIB-ului. În următorii trei ani, Ministerul Dezvoltării își propune să sprijine cel puțin 150 de investiții, cu un buget total de 2 miliarde de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA