știri.md

Republica Moldova își poate crește semnificativ potențialul turistic. Ce spun proprietarii de pensiuni

Republica Moldova își poate crește semnificativ potențialul turistic, însă acest lucru necesită eforturi susținute. Subiectul a fost discutat de proprietarii de pensiuni din țara noastră, de oameni de cultură și oficiali, în cadrul celei de-a treia ediție a Moldova Tourism Forum, cu ocazia Zilei Internaționale a Turismului. La eveniment au participat și oaspeți din România.

Valeriu Tamunșcic și-a deschis în 2019, o pensiune în satul Căplani, raionul Ștefan Vodă. Deși începutul a fost plin de provocări, acum se bucură de turiști din diverse țări.

”Este foarte atractivă pentru turiști, pentru săteni dar și vecini din preajmă, fiindcă noi ne-am gândit să creem o zonă de odihnă pentru sufletele oamenilor. În perspectivă dorim să lărgim acum avem posibilitatea să primim în fiecare zi 40, 50 până la 100 de oameni. Noi modernizăm acest complex turistic ce face confortul o să punem panouri solare ca totul să fie la autogestiune”, Valeriu Tamanșiuc.

Aliona Butacova deține un complex turistic și spune că începuturile ei au fost destul de complicate.

”Eu am început de la zero să dezvolt o zonă rurală fără infrastructură care am întâlnit toate posibilele probleme. Noi dezvoltăm afacerea timp de patru ani, activăm dar nu în plină forță, fiindcă clădirea principală care va avea și bucătăria sunt în construcție și lucrăm dar la sezon în aer liber”,  Aliona Butacova.

Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural, susține că Republica Moldova trebuie să pună accent pe promovarea zonelor turistice pentru a atrage cât mai mulți vizitatori și a crește economia țării.

”Republica Moldova are un patrimoniu divers și foarte bogat, din acest patrimoniu rămâne nevalorificat încă o mare parte și este foarte important ca moldovenii să învețe o lecție de valoare economică a patrimoniului. Prin patrimoniu noi putem dezvolta o un oraș, un sat o țară”, Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural.

Doar în anul 2023 numărul celor care au vizitat țara noastră a depășit 25 de mii, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Acesta a menționat că turismul este într-o continuă dezvoltare, în special în zonele rurale ale țării.

”Turismul receptor poate fi o locomotivă pentru economia țării și pentru dezvoltarea unităților locale, lucru cel mai important. Tot ce facem noi eforturile care le depune Guvernul sunt de dragul oamenilor de dragul comunităților, drumurile, podurile care se construiesc este pentru a uni comunități și de a creea stare de spirit numit cultură”, Sergiu Prodan, ministrul Culturi.

Parteneriatele dintre Republica Moldova și România constituie un pilon pentru dezvoltarea durabilă a turismului în ambele țări, a subliniat Mihaela Cocîrță, Managerul Destinației Țara Dornelor din România.

”În câteva luni noi am găzduit două delegații din Republica Moldova  iar subiectul principal a fost constituirea OMD-urilor, deja am început să reluăm dar și să legăm aceste relații transfrontaliere atât pentru beneficiu Moldovei dar și noi avem mult de învățat de la dumneavoastră”, Mihaela Cocîrță.

Ziua Mondială a Turismului este marcată pe 27 septembrie și este recunoscută oficial de 159 de ţări. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA