Astăzi marcăm Ziua Limbii Române. Sărbătoarea are loc pe ambele maluri ale Prutului, iar în Republica Moldova are loc a cincea aniversare, odată cu trecerea la grafia latină. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) a adus un omagiu pe Aleea Clasicilor celor care au promovat și transmis limba română din generație în generație.
,,Și în acest an, am ales să marchez Ziua Limbii Române la Chișinău din respect pentru cei de aici care, de-a lungul timpul au suferit, au fost deportați sau chiar au murit pentru limba română. 31 august 1989 a însemnat un pas important pentru desprinderea de trecutul sovietic și revenirea limbii române acasă, în Basarabia. La mulți ani, limba română! La mulți ani tuturor celor care iubesc, gândesc și vorbesc românește!”, a scris Adrian Dupu pe rețelele de socializare.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 (la un an de la evenimentul istoric), sub numele de ,,Limba noastră cea română” sau ,,Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în ,,Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei.
În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu ZIua Independenței, comasare care nu a mai avut loc. De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de ,,Limba noastră cea română”, cel puțin în capitala republicii.
La 2 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat schimbarea numelui sărbătorii în ,,Limba Română”.