La ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri, a fost aprobată hotărârea de Guvern prin care au fost numiți noi ambasadori în Bulgaria, Polonia și Ungaria, iar cei actuali au fost rechemați din funcții. Documentul a fost prezentat de vicepremierul Mihai Popșoi.
Anatol Ciubuc a fost rechemat din funcția de ambasador în Republica Bulgară, iar în locul acestuia a fost numit Emic Jacotă.
Igor Bodiu a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Polonă, iar funcția a fost preluată de Violeta Agrici .
Oleg Țulea a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria. Noul ambasador a devenit Mihail Barbulat.
În acelați timp, Vadim Ercuc a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană prin cumul ambasador în principatul Liechtenstein cu reședința la Geneva.
La fel, a fost aprobată numirea Victoriei Roșa, actual amabasador al Republicii Moldova în Austria, prin cumul în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Slovacă cu reședința în Viena și numirea Gabrielei Moraru în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Cehă, prin cumul ambasador al Republicii Moldova de pe lângă Sfântul Scaun cu reședința la Praga.
Totodată, a fost propusă și aprobată numirea lui Ruslan Bolboceanu, ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în funcția de reprezentant permanent la Organizația Maritimă Internațională și numirea lui Sergiu Odainic, ambasador al Republicii Moldova în Canada, în funcția de reprezentant al Republicii Moldova de pe lângă Organizația Internațională a aviației civile.
Adrian Popescu a fost numit în funcția de consul general al Republicii Moldova în orașul Milan, Republica Italiană.
Amintim că despre numirea noilor ambasadori ri în Polonia, Ungaria și Bulgaria a fost anunțat la sfârșitul lunii noiembrie. Atunci, Comisia politică externă și integrare europeană din cadrul Parlamentului Republicii Moldova a aprobat avizele pentru numirea Violetei Agrici, Emil Jacotă șiMihail Barbulat.
Potrivit legislației, propunerile de numire în funcția de ambasador sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe, cu avizul Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului, urmând ca numirea să fie făcută de președintele Republicii Moldova.
CITEȘTE ȘI: Moldova va avea noi ambasadori în Polonia, Ungaria și Bulgaria