Sursa: wikimedia.com

Republica Moldova ar putea deveni al treilea exportator mondial de prune proaspete

În acest an, Republica Moldova ar putea lua locul trei la exportul mondial de prune. Doar Chile și Africa de Sud ar putea depăși țara noastră la acest capitol. Analiștii internaționali de la East Fruit, au anunțat că Republica Moldova devine un concurent pentru Spania, un exportator consacrat pe continentul european.

Experții de la East Fruit au calculat că în perioada iulie-octombrie curent, Republica Moldova a reușit să exporte peste 70 de mii de tone de prune proaspete, câștigând peste 38 de milioane de dolari.

„Exporturile totale de prune din Republica Moldova ar putea ajunge la 85.000 de tone în acest an. Dacă va fi așa, având în vedere scăderea producției de prune în Spania, Republica Moldova ar putea deveni în 2023-2024 al treilea exportator mondial de prune proaspete, luând locul Spaniei”, sunt constatările experților East Fruit.

Pentru emisfera nordică, Republica Moldova ar putea fi exportatorul nr.1 de prune, conchid experții de la East Fruit. Potrivit acestora, cea mai mare cantitate de prune a fost exportată pe piața europeană. În sezoanele precedente, situația era inversă – cele mai multe prune ajungeau în Rusia și CSI.

Este o consecință a liberalizării pieței exporturilor de către Uniunea Europeană, afirmă în context ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Doar 14 mii de tone de prune proaspete au ajuns în CSI, inclusiv Rusia, în timp ce 54 de mii de tone au mers către consumatorii din Uniunea Europeană. Dintre țările spațiului comunitar, cel mai mare importator de prune din Republica Moldova, în sezonul curent, a fost România, un de au ajuns circa 17 mii de tone. Polonia este al doilea mare importator, cu 12 mii de tone. Pe locul trei se află Germania, care a importat 7 mii de tone. Cantități semnificative de prune au ajuns în Cehia și Croația.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media