Numărul copiilor aflați în situații de risc și monitorizați de asistenții sociali a crescut de aproape 7 ori în ultimele 18 luni. Săptămânal, asistenții sociali fac, în medie, aproape 11 mii de vizite, de aproape 9 ori mai multe decât acum un an și jumătate. Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că aceste date au putut fi colectate datorită Reformei RESTART.
În cadrul reformei a fost creată o platformă cu date care ajută autoritățile și responsabilii să monitorizeze situația din domeniu.
”De exemplu, avem un caz de violență în familie. Noi deschidem managementul de caz, pentru a vedea câte vizite au fost făcute. Astfel, înțelegem dacă anumite riscuri se materializează sau nu. De exemplu, dacă familia are probleme financiare, să înțelegem ce se întâmplă, copiii merg sau nu la școală, se alimentează sau nu. Eare este igiena și bunăstarea acelor copii”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Reforma RESTART a prevăzut cursuri de formare pentru asistenții sociali, creșteri salariale de 12 la sută și tehnică nouă pentru condiții mai bune de lucru.
Un asistent social din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari are în gestiune 48 de cazuri. Până la lansarea reformei numărul acestora era în jumătate. Chiar și așa, specialiștii spun că acum munca lor este mult mai ușoară. În loc de stilou și carnete, când merg pe teren, ei folosesc tablete. Asistenții sociali spun că acum intervin mai rapid la persoanele aflate în dificultate, dar și monitorizează mai eficient starea acestora.
”S-au reinstituit 2 noi servicii: serviciul echipă mobilă și serviciul îngrijire socială la domiciliu. Serviciul echipă mobilă a fost dotat cu un automobil, specialiștii la fel au fost dotați cu echipamentul necesar. Asistenții sociali au primit tablete, ceea ce ne facilitează lucrul nostru în teritoriu, de a nu-l dubla. Mergem la fața locului și acolo direct introducem datele în tabletă. De asemena, am fost dotați cu calculatoare noi”, a spus asistenta socială Veronica Melnic.
În localitatea Doroțcaia au venit 4 specialiști moi în asistență socială, însă fiecare dintre ei are în gestiune și câte trei sate din apropiere.
”Avem trei specialiști noi în protecția drepturilor copilului și a fost instituită și o nouă funcție de specialist în prevenirea violenței în familie”, a mai spus ea.
Președinta ONG-ului INSTITUTUM VIRTUTES, Liliana Palihovici, spune că lipsa de personal este cea mai mare provocare în sistemul de asistență socială. Potrivit ei, singura soluție pentru extinderea serviciilor, mai ales în mediul rural, este lipsa unor salarii competitive.
”La momentul, salariul e mic, neatractiv, comparativ cu efortul emoțional și fizic pe care îl au asistenții personali. Deci statul mai mult pierde dacă păstrează în continuare salariile mici pe această dimensiune decât dacă ar mări salariul”, a declarat președinta INSTITUTUM VIRTUTES, Liliana Palihovici
Și ministrul Muncii și Protecției Sociale recunoaște că mai este mult de muncă. El a subliniat că platfoma care sistematizează datele colectate a scos la iveală și lacune.
”Aici putem vedea numărul de servicii la nivel de țară. Avem o inechitate legată de prezența serviciilor sociale. De exemplu, la Fălești avem 26 de tipuri de servicii distincte. Pe când în localități din Anenii Noi, Șoldănești, Trușeni, Edineț sunt prezente doar nouă tipuri de servicii. În cadrul Reformei RESTART este să creștem numărul de servicii prezente, a mai precizat ministrul Muncii.
În 2024, bugetul pentru implementarea reformei a fost de 1,3 milioane de lei. De la începutul anului 2025, au mai fost cheltuite 949 de milioane de lei.