Reducerea în jumătate a risipei alimentare globale este unul dintre angajamentele propuse la cea de-a 16-a Conferință a miniștrilor agriculturii de la Berlin, care a reunit 61 de miniștri ai agriculturii și reprezentanți ai mai multor organizații internaționale. Oficialii au discutat despre modul în care pot fi îmbunătățite practicile agricole și sporită securitatea alimentară în lume.
Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii ți Industriei Alimentare din Republica Moldova, prezenți la eveniment, rezultatele cheie și angajamentele reuniunii sunt următoarele:
- Implementarea dreptului omului la hrană: hrana adecvată trebuie să fie disponibilă, accesibilă și accesibilă tuturor. Implementarea Ghidurilor voluntare ale FAO privind dreptul la hrană ar trebui consolidată și făcută și mai bine cunoscută.
- Transformarea durabilă și rezistentă a sistemelor alimentare: miniștrii s-au angajat să accelereze transformarea către o agricultură durabilă, locală, adaptată la locație și rezistentă pentru a atinge ODD 2 „Foametea Zero” și alte obiective de durabilitate ale Agendei 2030.
- Protecția climei și biodiversitatea: Abordările agroecologice, agricultura ecologică, sistemele agroforestiere și economia circulară ar trebui să contribuie la stoparea crizei climatice și a pierderii biodiversității. Ar trebui promovate ciclurile regionale și lanțurile regionale de aprovizionare, precum și consumul durabil.
- Consolidarea grupurilor vulnerabile: grupurile vulnerabile sunt afectate în special de insecuritatea alimentară, malnutriție și crize multiple și, prin urmare, ar trebui consolidate. Participarea egală, în special a tinerei generații și a femeilor, este crucială.
- Consolidarea rolului femeilor în sectorul agricol: tratamentul inegal ar trebui redus prin consolidarea femeilor în agricultură, inclusiv în funcții de conducere. Femeile ar trebui să aibă un acces mai bun la pământ și resurse.
- Consolidarea guvernanței: durabilitatea necesită structuri funcționale. Acest lucru se aplică în special pentru garantarea drepturilor asupra terenurilor, accesul la semințe de înaltă calitate și accesul echitabil la finanțare și infrastructura rurală. Pentru o abordare sistemică, ar trebui promovate coordonarea intersectorială și coerența măsurilor de politică.
- Reducerea în jumătate a risipei alimentare globale: până în 2030, risipa alimentară și pierderile ar trebui reduse drastic de-a lungul întregului lanț valoric. Pe lângă obiectivele concrete, aceasta necesită măsuri eficiente; Pierderile și risipa de alimente trebuie măsurate și toți actorii trebuie să fie implicați activ – de la producția primară până la gospodăriile private.
- Îmbunătățirea managementului îngrășămintelor și al protecției culturilor: producția și utilizarea durabilă a îngrășămintelor ar trebui consolidate pentru a stabiliza recoltele și a evita o penurie globală a aprovizionării. Gestionarea îngrășămintelor ar trebui să facă parte din managementul integrat și durabil al solului. Țările din sudul global ar trebui sprijinite în producția durabilă de îngrășăminte.
Totodată, MAIA comunică că delegația Republicii Moldova, prezentă la Green-Week2 2024, a avut întrevederi cu miniștrii Agriculturii din Germania, Lituania, Estonia, Letonia, Austria, Polonia, Ucraina, Bulgaria ș. a.
„Discutăm despre viitorul european comun și ce lucruri trebuie să prioritizăm pe linia ministerului, pentru a alinia politica agricolă la standardele UE. Discuțiile vor fi transformate în acțiuni. În acest sens, urmează să fie semnate noi Memorandumuri de Înțelegere și extinderea celor existente, prin includerea unor noi clauze și obiective, care ne vor apropia mai mult de UE”, se arată în comunicatul instituției.
Reamintim că la 19 ianuarie, în cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură „Green Week 2024”, Republica Moldova a semnat 2 Memorandumuri de înțelegere – cu Lituania și cu Letonia.