Rectorul Universității de Stat din Moldova, istoricul Igor Șarov a lansat volumul „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862). Evenimentul a avut loc la Universitatea din Oradea. Șarov a spus că a început cercetările încă din anii ’90.
Rectorul Universității de Stat din Chișinău a subliniat că ideea intervenției „civilizatoare” a Rusiei în Basarabia își are originea în secolul XIX, fiind promovată de funcționari, ofițeri și călători ruși, care au contribuit la crearea acestui „mit” propagandistic.
„Basarabia se află și azi sub tunurile propagandei rusești. Un fir roșu al propagandei susține că denumirea de Basarabia vine de la tribul beșilor, un trib slav care ar fi locuit teritoriile traco-dace încă din secolele VI-V înaintea erei noastre”, a spus Igor Șarov.
Decanul FIRISPSC a afirmat că volumul istoricului Igor Șarov „se citește ca un bestseller, pentru că stârnește curiozitate”.
„Cartea este minunată, este excepțională, vă rog să o citiți, pentru că vă va ajuta să înțelegeți mai bine de ce acest spațiu istorico-geografic arată astăzi așa cum arată”, este rodul a peste 30 de ani de documentare în arhivele rusești de la: Moscova, Sankt Petersburg și Odessa”, a spus decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), Gabriel Moisa.
La finalul evenimentului, rectorul Universității de Stat din Moldova a acordat autografe și a discutat cu studenții basarabeni de la Universitatea din Oradea.
„Iubim Universitatea din Oradea”, a mai spus Igor Șarov, evocând relația de peste 15 ani pe care o au cele două instituții academice.