În preajma sărbătorilor pascale, când pasca, cozonacii, ouăle roșii și carnea de miel nu lipsesc de pe mesele moldovenilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări importante pentru protejarea sănătății consumatorilor.
Specialiștii ANSA îndeamnă populația să cumpere alimente exclusiv din unități înregistrate oficial și să evite comercianții ambulanți care vând din portbagaj sau în locuri neautorizate. Aceștia nu pot asigura condițiile optime de păstrare și transport și nu pot elibera bon fiscal – un document necesar în cazul unor reclamații.
Toate produsele cumpărate, inclusiv pasca și cozonacii, trebuie să fie etichetate clar. Eticheta trebuie să conțină denumirea produsului, ingredientele, alergenii, producătorul, datele de contact și termenul de valabilitate. Ambalajul trebuie să fie intact, iar aspectul produsului – corespunzător , adică fără mirosuri sau culori neobișnuite.
Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de culoare caracteristică speciei.
„Carnea sigură pentru consum este cea care are aplicată ștampila (marca de sănătate) pe carcase sau semicarcase, trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar”, comunică specialiștii în alimentație.
În cazul cărnii de miel sau ied provenită din gospodării, aceasta trebuie să provină de la proprietari care respectă condițiile sanitare minime. Valorificarea acestui tip de carne este permisă doar direct din gospodărie sau în locuri autorizate, precum piețe agroalimentare sau iarmaroace.
„Excepție are carnea de miel/ied din gospodăriile casnice. Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale a căror număr de animale nu depășește 50 de oi sau capre mature și descendenții acestora (până la vârsta de 6 luni), își pot comercializa carnea de miel/ied, sacrificată tradițional în propria gospodărie, în condiții igienice suficiente, în baza carnetului de sănătate al animalelor”, noteză ANSA.
Ouăle trebuie să aibă coaja curată, mată și fără mirosuri. Este important să fie verificată data durabilității minimale (DDM) inscripționată pe ambalaj.
ANSA recomandă prepararea bucatelor în cantități adaptate nevoilor familiei, pentru a evita risipa alimentară.
Produsele trebuie păstrarea la frigider imediat după cumpărare.
ANSA reamintește că orice cumpărător poate solicita documentele care atestă calitatea produselor. În lipsa acestora, riscul de toxiinfecții alimentare crește considerabil.