Experți: Recensământul general al populației va permite o planificare mai exactă a bugetului de stat

Recensământul general al populației va oferi posibilitatea de a planifica mai exact bugetul de stat și de a implementa mai eficient diferite proiecte economice, inclusiv cele finanțate de parteneri externi, susțin experții. În plus, informațiile obținute în urma recensământului vor putea actualiza baza de date privind starea locuințelor și situația reală de pe piața muncii.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că beneficiarii finali ai recensământului vor fi chiar locuitorii Moldovei. Potrivit acestuia, doar datorită recensământului statul poate afla situația reală din țară, inclusiv de pe piața muncii, astfel încât să poată implementa un șir de reforme ce vor stimula econoimia și vor crește nivelul de trai al populației.

”Dar lucrul acesta ne permite ca noi, ca națiune, să ne dăm seama unde suntem, cine suntem, ce avuție avem și ce potențial economic avem. Și evident, forța de munca este un lucru care pur și simplu ne arată clar traectoria pe următorii ani de zile, ne arată clar politice care statul trebuie să le implementeze. Inclusiv vedem găurile sau lipsurile forței de muncă pe anumite grupe de vârstă, pe anumite categorii și lucrul acesta recesământul pur și simplu te ajută mai bine să înțelegi”, spune Veaceslav Ioniță, analist economic.

Ioniță a mai spus că este important să înțelegem și ce fel de locuințe au cetățenii și care este starea gospodăriilor acestota, pentru că aproximativ 60% dintre locuitorii Republicii Moldova investesc și cumpără anume locuințe. Analistul economic Adrian Lupusor a subliniat și importanța întrebărilor despre starea gospodăriei. Potrivit acestuia, în ultimii 2 ani, guvernul a alocat o sumă mare de bani pentru proiecte de creștere a eficienței energetice a locuințelor și a instituțiilor guvernamentale. În plus, în viitorul apropiat va fi lansat Centrul Național pentru Energie Durabilă, care, inclusiv cu finanțare oferită de parteneri străini, va implementa proiecte de creștere a eficienței energetice a gospodăriilor, iar cu ajutorul datelor obținute în timpul recensământului, acest proiect poate fi implementat mai eficient.

”Acum la etapa de planificare a resurselor bugetare pentru aceste investiții, la etapa de fundraising în rândul donatorilor, care urmează să cofinanțeze acete proiecte de eficiența energetică, apare întrebarea logică, care este starea fondului locativ și de fapt de câți bani avem nevoie să ne facem locuințele mai eficiente energetic. De aceea recesământul include întrebări foarte importante despre anul construcții, acoperiș, starea acoperișului, starea clădirii pentru ca statul să-și poate să-și planifice mai eficient resursele”, afirmă Adrian Lupușor, analist economic.

Lupushor a mai spus că cetățenii nu ar trebui să-și facă griji privitor la faptul că aceste date vor fi folosite în alt scop, deoarece chestionarul nu include întrebări despre costul locuinței sau al altor bunuri ale respondenților. Oleg Cara, directorul general al Biroului Naţional de Statistică, a subliniat că datele obținute în timpul recensământului vor fi deosebit de exacte, deoarece informaţiile vor fi colectate nu doar de la cetăţenii Republicii Moldova, ci şi de la cetățeni străini care locuiesc în țara noastră de cel puțin un an și sunt parte a economiei, a pieței muncii etc.

”Dacă persoana, de exemplu din Ucraina refugiații, sunt pe parcursul ultimii 12 luni pe teritoriul Republicii Moldova, ei sunt obiect a recenzării în Republica Moldova. Dacă persoanele a plecat peste hotare și ele a pierdut chiar și careva relații cu rudele sale de aicia și ei în unele cazuri nici nu revin în țara, ei sânt cetățenii Republicii Moldova, lucrul asta nu pune sub îndoieală, dar ei nu sunt în cazul dat obiectul recesământului. Deoarece ei să refer la populație cujudența obișnuită a țarii unde dumnealor se află”, spune Oleg Cara, directorul BNS.

Recensământul general al populației a început în data de 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media