Recean: Rusia vrea un guvern pro-rus în Moldova pentru a-și consolida prezența militară

Rusia își dorește un guvern pro-rus în Moldova, care să-i permită consolidarea prezenței sale militare în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean într-un interviu pentru euronews.

 

În materialul publicat de euronews se menționează că de la 1 ianuarie, regiunea separatistă a fost deconectată de la aprovizionarea cu gaze rusești prin Ucraina. Această măsură este o consecință a războiului în desfășurare al Moscovei împotriva Kievului, determinând Chișinăul să acuze Kremlinul că orchestrează o criză de securitate în interiorul granițelor sale.

Întreruperea aprovizionării a creat o situație critică pentru cei 450.000 de locuitori ai regiunii, lăsându-i fără încălzire și apă caldă.

Oamenii nu au electricitate timp de patru ore pe zi, nu au încălzire și, mai ales, nu au acces la gaze. Iar de astăzi sunt chiar și întreruperi în alimentarea cu apă”, a declarat premierul Dorin Recean.

Guvernul de la Chișinău a oferit ajutor, însă Tiraspolul a refuzat sprijinul. Premierul moldovean a acuzat Moscova că provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza guvernul pro-european al Moldovei, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare programate în toamnă.

„Spre deosebire de regiunea transnistreană, Moldova a fost mai puțin afectată de oprirea aprovizionării cu gaze. Țara a încetat să mai depindă de gazele rusești încă din 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, și beneficiază acum de sprijinul vecinului său, România. Cu toate acestea, stânga Nistrului rămâne extrem de dependentă de petrolul și gazele din Rusia, care alimentează centrala de la Cuciurgan – cea mai mare centrală electrică din Moldova. Deși situată în teritoriul separatist, această centrală furnizează 70% din energia electrică a Republicii Moldova”, scriu cei de la euronews.

Moscova ar putea încerca să dea vina pe guvernul moldovean și pe Kiev pentru întreruperea aprovizionării. Pe măsură ce se apropie alegerile din Moldova, există temeri că Kremlinul ar putea lansa o campanie de dezinformare.

Premierul Dorin Recean a declarat că Rusia își dorește un guvern pro-rus în Moldova, care să-i permită consolidarea prezenței sale militare în regiune. În prezent, Moscova are aproximativ 1.500 de soldați în regiunea separatistă, acționând sub pretextul menținerii păcii.

Bruxelles-ul monitorizează îndeaproape situația, având în vedere că Republica Moldova este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar UE este principalul susținător financiar al Chișinăului, scrie sursa citată.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA