gov.md

Recean, despre închiderea Centrului Rus: „Rusia să nu-și trimită agenții de influență deghizați în actori de cultură”

Prim-ministrul Dorin Recean a venit cu clarificări în legătură cu decizia autorităților de a denunța Acordul moldo-rus privind centrele culturale, care va duce la închiderea Centrului Cultural Rus din Chișinău. Oficialul a subliniat că măsura nu este îndreptată împotriva limbii sau culturii ruse, ci vizează protejarea intereselor naționale ale Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate.

„Republica Moldova nu are ceva împotriva culturii ruse. Nu are ceva împotriva limbii ruse. Republica Moldova are de pus în capul mesei interesul național și ceea ce este foarte important este ca Rusia să respecte Republica Moldova, să respecte moldovenii și să nu-și trimită agenții de influență deghizați în actori de cultură”, a declarat Dorin Recean.

Amintim că Republica Moldova a decis să denunțe unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, semnat în 1998. Astfel, după finalizarea procedurilor legale, Centrul Cultural Rus din Chișinău urmează să-și înceteze activitatea. Decizia vine în contextul unei noi încălcări grave a spațiului aerian al Republicii Moldova de către drone rusești.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat de urgență pe șeful misiunii diplomatice ruse la Chișinău, exprimând un protest ferm față de aceste acțiuni considerate o amenințare directă la securitatea națională. Diplomatului rus i-au fost prezentate fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul țării noastre, drept dovadă concretă a încălcării suveranității Republicii Moldova.

Ambasada Rusiei a calificat decizia drept „un pas cinic” și a acuzat Chișinăul că distruge „legăturile tradiționale” cu Moscova.

Presa a scris anterior că Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău, filială a „Rossotrudnicestvo” din Moscova, este considerat de mult timp un instrument de influență al Federației Ruse în Republica Moldova. Potrivit surselor, instituția ar fi populată de ofițeri ai serviciilor secrete rusești și implicată în susținerea separatismului în regiune.

Autoritățile din mai multe state au decis să închidă reprezentanțele Rossotrudnicesvo. În România, acest lucru s-a întâmplat în 2023, iar în Azerbaidjan această decizie a fost luată la începutul lunii februarie. Acest lucru s-a întâmplat după prăbușirea unui avion al Azerbaidjan Airlines, pentru care Baku învinovățește Moscova. Drept motiv formal, autoritățile azere au invocat lipsa înregistrării Casei Rusești. Totuși, cu o zi înainte, mass-media locală, citând surse proprii, a raportat că această Casă Rusă se ocupă cu spionaj în favoarea Moscovei.

Centrele Rusești de Știință și Cultură activează în zeci de țări sub egida agenției guvernamentale Rossotrudnicesvo. Experți și politicieni au declarat de mai multe ori că aceste centre, denumite și „Casele Rusești”, sunt folosite de serviciile secrete rusești.

CITEȘTE ȘI: Moscova, nemulțumită după decizia Chișinăului de a închide Centrul Cultural Rus

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA