Concertul organizat în Piața Marii Adunări Naționale de Renato Usatîi, unde au evoluat artiști ruși cunoscuți pentru susținerea regimului de la Kremlin, este dur criticat de autoritățile centrale și de unii experți. Aceștia susțin că evenimentul nu a avut nimic în comun cu arta sau cultura, ci a fost o demonstrație de influență propagandistică rusă, desfășurată chiar în inima Chișinăului.
Pe 15 iulie, Piața Marii Adunări Naționale a găzduit un concert organizat de Renato Usatîi, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, în cadrul Festivalului Absolvenților. Pe scenă au urcat mai mulți artiști ruși cunoscuți pentru simpatiile față de regimul de la Kremlin, inclusiv Leonid Agutin – decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei în 2018, și Liusea Cebotina – o admiratoare a liderului rus, pe care l-a descris drept „un bărbat cu aură puternică”.
Evenimentul ar fi fost autorizat de Primăria Chișinău. Potrivit consilierului PAS, Ion Melnic, astfel de evenimente sunt permise prin dispoziție semnată de primar sau viceprimar. Municipalitatea nu a comentat deocamdată.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Expertul în securitate de la Watchdog.md, Andrei Curăraru, a calificat concertul drept „o demonstrație de forță” și o „recolonizare simbolică”.
„Asta n-a fost concert. A fost demonstrație de forță. Soft power marca Moscova, cu muzică și lumini, dar cu același miros de imperiu. L-au făcut fix lângă expoziția despre deportările în Siberia. Și-n timp ce unii veneau să-și caute bunicii pe pereți, alții dansau cu Agutin. Agutin, care cântă bine mersi la nunțile oligarhilor lui Putin. Ăla, invitat de Renato Usatîi să ne cânte pe scena unde plângem morții”, a scris Curăraru.
În opinia expertului, prezența unor artiști loiali Kremlinului în centrul Chișinăului, într-o perioadă în care Rusia continuă războiul în Ucraina, este un act de sfidare.
„În rusă se zice „плясать на костях” — a dansa pe oase. Exact asta a fost. O bătaie de joc pe față. Și nici măcar nu se ascund. Nu-i despre muzică. Iar Usatîi? El nu organizează festivaluri. El organizează reînscenări simbolice. Îți aduce Rusia în PMAN, cu zâmbet și sunet, exact peste locul unde, acum o săptămână, se aprindeau lumânări pentru victimele Gulagului. Ăsta-i calcul. Ăsta-i mesaj: „uitați, iertați, distracți-vă”, a mai scris Curăraru.
Printre artiștii prezenți s-au mai numărat Irina și Serghei Kovalsky, cunoscuți pentru piesele lor dedicate gloriei sovietice.
Guvernul a venit cu reacție dură.
„Guvernul califică acest eveniment ca o insultă la adresa memoriei colective. Primăria Chișinău trebuie să dea explicații. Am condamnat folosirea culturii ca instrument de propagandă”, a spus purtătorul de cuvânt Daniel Vodă.
Într-un comentariu public, Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban, a scris că Primăria nu a autorizat organizarea concertului.