Sursa: cnn.com

Război Israel-Hamas. Liderii UE solicită coridoare şi pauze umanitare în Fâşia Gaza

Liderii Uniunii Europene au cerut ”coridoare umanitare şi pauze umanitare” pentru ca ajutorul să poată ajunge în Fâşia Gaza. „Consiliul European îşi exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul şi ajutorul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit pentru a ajunge la toţi cei care au nevoie de ajutor prin toate măsurile necesare, inclusiv coridoare umanitare şi pauze umanitare”, se menţionează în declaraţia în 19 puncte adoptată după cinci ore de discuţii, la Summitul de la Bruxelles.

Cei 27 de lideri ai statelor membre ale UE au reafirmat „dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional” şi şi-au reiterat apelul către Hamas pentru „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”.

Armata israeliană a raportat că l-a ucis pe Shadi Barud, presupusul coautor intelectual al atacurilor asupra sudului Israelului, din 7 octombrie, comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care la rândul său a anunţat că aproximativ 50 de ostatici au murit din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, controlată de această miliţie. „Numărul doi” al Direcţiei de Informaţii Hamas, Shadi Barud, pe care Israelul îl considera coautorul intelectual al atacurilor din 7 octombrie, în care au murit peste 1.400 de oameni şi peste 200 au fost răpiţi şi duşi în Gaza, a murit într-un bombardament al Forţelor Aeriene ale Israelului, se arată într-o declaraţie a IDF.

În replică, braţul politic al Hamas a dat asigurări, după consultări organizate de mişcarea islamistă la Moscova, că gruparea îşi menţine potenţialul militar în ciuda atacurilor armatei israeliene împotriva Fâşiei Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, teritoriu controlat de mişcarea islamistă Hamas, a publicat joi un document de 212 pagini care conţine, potrivit acestuia, numele şi codurile numerice personale a circa 7.000 de palestinieni ucişi în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza, lansate ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie din Israel.

Ministerul a publicat lista după ce preşedintele american Joe Biden şi armata israeliană au pus sub semnul întrebării cifrele privind victimele atacurilor aeriene israeliene publicate de autorităţile din Gaza. Lista conţine numele, sexul, vârsta şi numărul de identificare ale persoanelor ucise de la începutul atacurilor israeliene pe teritoriul palestinian. Ministerul a afirmat că aşteaptă verificarea identităţii altor 281 de cadavre.

Armata israeliană a anunţat vineri dimineaţa că infanteria sa a întreprins un ”raid ţintit în sectorul central al Fâşiei Gaza”, cu sprijinul unor „avioane de vânătoare şi drone”, vizând obiective ale Hamas, informează Agerpres.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media