Raportul SIS: Rusia vrea să destabilizeze situația din țară prin intermediul lui Ilan Șor

Serviciul de Informații și Securitate a publicat raportul potrivit căruia, scopul strategic al Federației Ruse este atragerea Republicii Moldova în zona sa de influență. Potrivit SIS, se vrea compromiterea referendumului pentru integrare europeană și imixtiuni în cadrul alegerilor prezidențiale. Kremlinul ar avea planuri și pentru anul viitor – accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlament pentru a crea o majoritate pro-rusă.

Potrivit datelor colectate de SIS, Rusia vrea în perioada 2024-2025 să se axeze pe trei elemente. Primul ar fi susținerea actorilor politici aflați sub controlul direct sau indirect al Federației Ruse.

”Actori politici deschis declarați pro-Federația Rusă. Aceștia au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, administrația prezidențială de la Kremlin, grupuri oligarhice.  Actori politici declarați „pro-naționali”. Respectivii vor opta pentru o politică externă neutră, invocând faptul că desfășoară activități în interese naționale, principiul de bază care este accentuat că necesită a fi apărat este cel al „neutralității”. Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată. Actori politici conectați la grupuri criminale organizate conduse de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați în căutare, aceștia sunt parte a scenariului Federației Ruse”, se arată în raport.

Totodată, se urmărește și crearea mai multor crize economice, sociale, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetică și crize de securitate sau ordine publică, inclusiv în regiunea UTAG și stânga Nistrului.

”Un al treilea element ar fi lansarea unui atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor.
Utilizarea pe larg a rețelelor sociale, în special canalele de Telegram. Tentative de a restabili sau de a construi canale TV pentru a propaga mesajele necesare. Plasarea în spațiul public a informațiilor false, dar cu impact mediatic major. Fiecare din elementele strategiei enunțate are un set de actori și instrumente utilizate”.

În toate acest acțiuni ar fi implicați ”actori politici, structuri asociative/ grupuri pro-ruse de influență, companii informativ-analitice, conectate factorului rus precum și grupuri separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe”.

SIS consideră că actorul principal în acțiunile de destabilizare ar fi gruparea lui Ilan ŞOR.

”Ilan ȘOR are drept sarcină principală, pentru anul 2024, compromiterea rezultatelor referendumului. Această perspectivă de comportament se pliază şi pe faptul că este puţin probabil ca ŞOR să aibă un „candidat puternic”, totodată alte formaţiuni nu se vor asocia cu acesta, însă promovarea narativelor antieuropene de pe poziţiile anumitor partide politice în campania prezidenţială îi vor crea avantaje la alegerile parlamentare. Punctul forte al grupării ŞOR constituie controlul asupra factorilor de conducere a unor regiuni cu implicaţii autonomist-separatiste”.

Mesajele ar urma să fie transmise inclusiv prin intermediul rețelelor sociale.

”Principalele instrumente de influență rămân a fi alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă (cum ar fi Telegram și TikTok), precum și protestele utilizate pentru erodarea încrederii în actuala guvernare. La fel, se conturează crearea polului regional de putere în UTAG, loial factorului rus, pentru aplicarea pârghiilor de șantaj în raport cu autoritățile centrale ale țării. Un alt instrument folosit de centrele subversive externe vizează intențiile de a provoca o criză politică, manifestată prin identificarea și coruperea unui șir de persoane publice, reprezentanți ai partidelor pro-europene, fapt care ar determina decepționarea cetățenilor în clasa politică actuală”.

Serviciul de Informații și Securitate afirmă că în luna martie vor fi reluate protestele.

”Potrivit informațiilor se intenționează schimbarea modului de derulare al protestelor, prin cooptarea unor persoane care ar fi „predispuse la o confruntare agresivă cu forțele de ordine și alte acțiuni mai violente”. Nu este exclusă intenţia de organizare a destabilizărilor post alegeri, prin exploatarea narativelor expuse, iar pe acest fundal, un rol important ar urma să-l aibă exponenţii grupării criminale „BULGARU”, prin antrenarea sportivilor, mediilor criminale, foști angajați ai organelor de forţă asociaţi la grupări criminale”.

Protestelor de la Chișinău se vor alinia și cei din Găgăuzia, ”care în viziunea F. Ruse este privită ca unul din principalele focare de instabilitate”, mai spune SIS.

”Conducerea UTAG, în cerc restrâns, analizează posibile acțiuni radicale în raport cu Chișinăul. Aceștia ar planifica, la fel, în luna martie 2024, să inițieze acțiuni „care ar destabiliza situația de securitate din regiunea UTAG”, precum și ieșirea în public cu declarații de tipul:
– asumarea dreptului de a ieși din componența Republicii Moldova;
-crearea așa-numitei republici Găgăuze;
-blocarea regiunii (intrări/ieșiri)”.

Aceste acțiuni ar urma să fie finanțate ilegal de Federația Rusă.

Oligarhul fugar Ilan Șor a venit cu o reacție pe Facebook în care critică declarațiile șefului SIS, Alexandru Musteața.

”Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, și-a început astăzi discursul despre influența îngrozitoare a Rusiei asupra locuitorilor Moldovei. Cică ar exista amenințări la adresa integrării europene. Dar de când SIS s-a apucat să protejeze integrarea europeană? Chiar și-au ieșit din minți?”,  a scris Șor.

CITEȘTE ȘI: SIS: Rusia încearcă să compromită referendumul de aderare la UE

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media