Comisia Europeană a publicat astăzi concluziile din Pachetul de extindere 2024, în care a oferit o evaluare a progresului Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. În raport, Comisia recunoaște eforturile constante ale Moldovei pentru implementarea reformelor necesare și subliniază că țara a înregistrat progrese notabile, în pofida presiunilor și interferențelor externe, în special din partea Rusiei.
Raportul subliniază importanța reformelor în domeniile-cheie, inclusiv statul de drept, democrația și consolidarea instituțiilor. Comisia salută desfășurarea primei conferințe interguvernamentale cu Moldova, care a avut loc în iunie 2024, și progresul procesului de „screening” (examinare analitică a legislației UE).
În cazul îndeplinirii tuturor condițiilor necesare, Comisia anticipează deschiderea negocierilor pentru primele grupuri de capitole, începând cu cele fundamentale, posibil în 2025.
Totodată, raportul subliniază că reformele necesită implementare consecventă și că rămâne esențial ca Moldova să mențină cursul pro-european pentru a continua avansarea pe drumul aderării.
Pachetul de extindere evidențiază că progresele Moldovei reprezintă o recunoaștere a determinării guvernului și societății moldovenești de a urma calea europeană, subliniind că aderarea la UE depinde de reformele implementate la nivel național și de determinarea Moldovei de a continua procesul.
Vicepremiera pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a explicat că, prin fiecare raport, Comisia Europeană constată trei aspecte esențiale: stadiul în care se află țara candidat în procesul de aderare, nivelul de pregătire pentru a face parte din UE, precum și progresele sau regresele înregistrate în ultimul an.