Tot mai puține unități de producere a plăcintelor utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei de vaci. Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au realizat 75 de controale planificate și inopinate și au depistat că 35 la sută dintre cei verificați au folosit drept umplutură compuși pe bază de grăsimi vegetale.
În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare.
Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.
Potrivit ANSA, cifrele demonstrează că, operatorii din domeniul alimentar nu mai folosesc umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă.
Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:
1. Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
2. Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;
3. Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni.
Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei.