Racordare mai rapidă pentru energia verde: CSE simplifică procedurile pentru producătorii de energie

Pentru a accelera dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să simplifice procesul de racordare la rețea pentru producătorii de energie verde. Companiile care au finalizat etapa de coordonare a procedurii de execuție vor primi avize de racordare până la 10 februarie 2025, în funcție de capacitatea disponibilă în rețea. Decizia vizează atât noii producători, cât și cei care au avut avize de racordare în trecut. În paralel, Ministerul Energiei pregătește un mecanism de responsabilizare a deținătorilor de avize, pentru a evita blocajele în dezvoltarea noilor capacități de producere a energiei verzi.

Decizia CSE vizează companiile care au instalat deja centralele electrice regenerabile cu o capacitate de totală de 31 MW, dintre care o parte 23,5 MW au și avize de racordare valabile, iar 7,5 MW sunt fizic pregătite pentru generarea de energie electrică din surse regenerabile, dar nu dispun de avize de racordare. Cu aceste centrale date în exploatare, Moldova va depăși pragul de 600 MW capacități de generare din surse regenerabile, de peste două ori mai mult decât este capacitatea centralelor termoelectrice din Chișinău și Bălți.

În paralel, Ministerul Energiei în regim de urgență elaborează un proiect de modificare a Legii energiei electrice, care va include un mecanism de responsabilizare pentru deținătorii avizelor de racordare. Acest mecanism prevede introducerea unei garanții financiare, valoarea căreia urmează a fi stabilită de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În prezent, de către operatorul sistemului de transport, Moldelectrica, sunt eliberate avize în sumă de aproximativ 1500 MW pentru instalarea de capacități noi, în principal surse regenerabile de energie. Totuși, mai puțin de 10% din aceste avize de racordare sunt puse în exploatare anual. Această situație limitează posibilitatea investitorilor cu intenții reale de a dezvolta centrale electrice din surse regenerabile.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA