Președintele rus Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB), să ajute companiile rusești să ocolească de sancțiunile occidentale și să își extindă influența pe noi piețe din întreaga lume, informează Reuters.
În încercarea de a scufunda economia rusă și de a-l forța pe Putin să își schimbe cursul, Occidentul a impus Rusiei ceea ce consideră a fi cele mai dure sancțiuni de până acum, la scurt timp după ce Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei în 2022.
Cu toate acestea, Putin spune că economia de război a Rusiei a prosperat în ciuda sancțiunilor, producția de obuze de artilerie depășind-o cu mult pe cea a Occidentului, iar economia rusă a crescut cu 3,6% anul trecut.
Într-un discurs ținut la reuniunea anuală a serviciului de spionaj FSB la Lubyanka, în centrul Moscovei, după victoria sa zdrobitoare în alegerile de duminică, Putin a declarat că spionii săi ar trebui să colaboreze cu alte agenții pentru a spori securitatea sistemelor bancare și financiare.
El a cerut FSB „să ofere sprijin companiilor noastre care se dezvoltă în mod activ în ciuda obstacolelor create pentru ele și care explorează noi piețe, dar se confruntă cu acțiuni ostile deschise” din partea Occidentului.
,,Da, acestea ne creează probleme temporare. Dar totul, bineînțeles, va fi făcut oricum”, a spus Vladimir Putin.
KGB-ul, una dintre cele mai puternice instituții ale fostei Uniuni Sovietice, cu o influență care se întindea mult dincolo de granițele URSS și dincolo de simpla spionaj și securitate, și-a pierdut o mare parte din putere și influență odată cu căderea Uniunii în 1991. Aceasta s-a transformat apoi în FSB, o autoritate executivă federală, în limitele competențelor sale, care asigură gestionarea statului în domeniul asigurării securității Federației Ruse, al combaterii terorismului, al apărării și protecției frontierei de stat a Federației Ruse.