Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, şi-a exprimat luni îngrijorarea profundă după violenţele care au avut loc în cursul manifestaţiilor din ultimele zile în Georgia, denunţând o folosire „disproporţionată a forţei” împotriva protestatarilor și a angajaților mass-media, relatează digi24.ro.
„Utilizarea inutilă sau disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor şi a angajaţilor mass-media este extrem de îngrijorătoare”, a declarat Volker Türk, potrivit unui comunicat.
Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare nu au început, procesul de aderare fiind blocat de Comisia Europeană încă dinaintea alegerilor din octombrie.
Cu toate acestea, săptămâna trecută guvernul de la Tbilisi a anunţat el însuşi suspendarea procesului de aderare la UE până în 2028, acuzând Bruxelles-ul de „şantaj”, anunţ în urma căruia opoziţia şi-a intensificat manifestaţiile deja lansate după alegeri.
Mii de manifestanţi s-au reunit luni seară din nou în faţa parlamentului de la Tbilisi, pentru a cincea seară consecutiv, purtând drapele georgiene şi ale Uniunii Europene.
Amintim că, pe 30 noiembrie, în Georgia peste 100 de persoane au fost arestate în urma protestelor declanșate de decizia guvernului de a amâna discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit Ministerului de Interne de la Tbilisi, cei reținuți sunt acuzați de „nerespectarea ordinelor poliției” și „acte de huliganism”.
Tensiunile din Georgia au fost amplificate de anunțul partidului de guvernământ, Visul Georgian, care a înghețat discuțiile de aderare la UE, acuzând „șantajul” Uniunii Europene. Decizia a fost întâmpinată cu furie generalizată, în special în contextul în care aderarea la UE este un obiectiv înscris în Constituția Georgiei.
Manifestațiile au fost susținute de sute de angajați ai ministerelor de externe, apărare, educație și justiție, care au semnat scrisori deschise denunțând măsura ca fiind neconstituțională. Mai multe universități private și-au suspendat cursurile, iar grupurile de afaceri au cerut guvernului să-și revizuiască poziția.
Decizia de înghețare a negocierilor vine în urma deteriorării relațiilor dintre Georgia și Occident, care a acuzat partidul de guvernământ de înclinații autoritare și pro-ruse. În acest an, Visul Georgian a adoptat legi controversate împotriva „agenților străini” și a drepturilor LGBT, considerate de critici ca fiind de inspirație rusă.