Protestele masive ale fermierilor din Germania blochează autostrăzi și orașe întregi

Continuă protestele fermierilor din Germania. Manifestările au început încă de la primele ore ale dimineții. În capitala Berlin, în München, Mainz și alte mari orașe traficul a fost blocat de convoaiele de tractoare. Pe unele autostrăzi și la granița cu Franța circulația s-a blocat. Protestele vizează reducerea subvențiilor din agricultură, însă ministrul Economiei pune degetul pe extremism.

 

Șeful Asociației Fermierilor solicită din nou guvernului federal să retragă reducerile planificate de subvenții pentru agricultură.

„Ei confiscă viitorul agriculturii. Mai presus de toate, ajungem să punem în pericol aprovizionarea sigură cu alimente locale, de înaltă calitate. Contăm pe guvernul de la Berlin să dovedească rațiune și să reducă această povară disproporționată asupra agriculturii. Acesta este obiectivul nostru principal, în cadrul demonstrațiilor”, a spus Joachim Rukwied, la RBB Inforadio.

O mulțime de manifestanți a participat dimineața cu vehiculele, la protestul fermierilor de la Poarta Brandenburg din Berlin. Până la ora 10 dimineața, poliția a numărat acolo 566 de tractoare, camioane, mașini, dube și remorci, precum și 550 de persoane, a declarat un purtător de cuvânt.

Pe lângă fermieri, la protest au participat și mulți șoferi de autobuze și de camioane, iar printre demonstranți s-au numărat și mulți meseriași, scrie hotnews.

Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), avertizează că protestele fermierilor sunt deturnate de forțele extreme și solicită protecția democrației. Politicianul spune într-un videoclip de la minister, care a fost distribuit pe rețelele de socializare.

„Circulă apeluri cu fantezii de subversiune. Se formează grupuri extremiste, se afișează deschis simboluri etnice naționaliste. Devine clar că ceva a scăpat controlului în ultimii ani, limitînd protestul democratic legitim și libertatea de exprimare”.

Având în vedere protestele fermierilor împotriva reducerii subvențiilor, liderul SPD, Saskia Esken, cere acceptarea compromisurilor politice.
„Vreau să mă asigur că oamenii înțeleg că aici a fost găsit un compromis”, a spus Esken, la Bayerischer Rundfunk. „Compromisul este miezul politicii și este, de asemenea, disciplina supremă a politicii”. Este necesar „ca până la urmă să accepți și tu compromisuri”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA