foto:zonadesecuritate.md

VIDEO Protestele împotriva taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, regizate

Protestele împotriva taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană prevăzute de noul Cod Vamal, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, au fost regizate de afiliați ai liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, arată o investigație a jurnaliștilor site-ului Zona de securitate. Printre protestatarii aduși pe 11 ianuarie la punctul ilegal de trecere Chișinău-Bender, s-au evidențiat 3 membri ai „Forumului popular transnistrean”, organizație condusă de nimeni altul decât pretinsul președinte al regiunii.

„Aceste constrângeri economice vor scădea în primul rând veniturile fiscale în bugetele republicii noastre, dar vor crește și prețul mărfurilor care sunt aduse pe teritoriul regiunii transnistrene.”, a declarat Serghei Șerstiuc, șeful comitetului executiv al forumului popular transnistrean.

Serghei Șerstiuc este principalul coordonator al protestului și șeful Comitetului executiv al „Forumului popular transnistrean”, organizație care se prezintă a fi o mișcare publică supra partinică, condusă de Vadim Krasnoselski. Conform investigației, programul forumului subliniază și scopul acestuia de a realiza misiunea istorică a regiunii transnistrene ceaq de avanpost a lumii rusești, aflată la granița intereselor Rusiei Mari. Totodată, pe paginile sale de socializare poate fi observat că Șerstiuc participă rugulat la diferite evenimente ale fundației „Russkii Mir” organizate din bugetul Federației Ruse, fundație ce a fost sancționată de UE, Canada, Elveția și Ucraina pentru răspândirea dezinformării și propagandei rusești.

Expertul politic Valeriu Pașa consideră că declarațiile de la protest, precum că Republica Moldova intenționează să stranguleze economic regiunea Transnistreană prin noul cod vamal, este un fals, iar protestul este un act de populism din partea lui Krasnoselski.

 „Este o acțiune imitativă, o tentativă, de a pune presiune pe observatorii internaționali și aceștia la rândul lor pe Chișinău, dar și de arăta populației de acolo că ei fac ceva, chipurile să le apere interesele. Tiraspolul știa foarte bine că această decizie a fost pregătită din timp. Eu sunt absolut sigur că autoritățile de la Chișinău îngrijit din timp să le transmită „asta se va întâmpla”, respectiv înapoi cale nu există, la fel cum nu exsistă altă cale decât reintegrarea treptată și pașnică a regiunii transnistrene în Republica Moldova”, spune Valeriu Pașa, președintele comunității „Watchdog”.

Încă un personaj controversat al protestelor este Rodion Romanov, director executiv al mișcării „Moștenitorii Victoriilor”, entitate subordonată Forumului popular transnistrean și care alături de așa numitul Minister al Apărării din regiune a organizat în 2021 zeci de activități de reconstituire a evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Un an mai devreme la indicațiile lui Krasnoselski, a oraganizat expoziții cu tematică militară pentru tinerii din mai multe localități din regiune. Iar în fotografia de profil de pe pagina sa de socializare, Romanov, apare în uniformă cu o insignă militară în piept care reprezintă un vultur rusesc cu două capete și care conform jurnaliștilor, simbolizează păstrarea și apărarea Ortodoxiei și a granițelor istorice ale statului rus.

Ieșind în fața mulțimii cu megafonul în mână, Romanov a avut un mesaj pentru cetățenii Moldovei care ar profita de serviciile comunale ieftine din regiunea transnistreană, dar fără să menționeze că stânga Nistrului folosește resursele energetice obținute din gazului rusesc, fără să achite costul real al acestuia.

„Fiecare dintre noi are rude pe ambele maluri ale Nistrului. Nimeni nu alungă de aici oamenii din Moldova, ei vin aici în perioada iernii, trăiesc, serviciile comunale sunt mai ieftine”, a spus Rodion Romanov, coordonatorul mișcării „Moștenitorii victoriilor”.

Printre coordonatorii protestului, poate fi observat și Serghei Sandu, președintele Uniunii Moldovenilor din regiunea transnistreană, organizație care la fel se află în subordinea „Forumului popular transnistrean” a lui Krasnoselski. Pe rețelele lui de socializare, poate fi observat cum acesta, alături de Serghei Șerstiuc și Rodion Romanov, participă la o sesiune plenară a forumului.

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, consideră că informarea defectuosă a populației privind introducerea noului cod vamal a și creat substratul favorabil pentru protestele dirijate de la Tiraspol.

„Nu este problema, introducerea taxelor vamale pentru companiile din stânga nistrului, în sine. Problema este în felul în care a fost gestionată această situație și anume că nu a fost un preaviz, nemaivorbind de o campanie de informare a ceea ce urmează, lucru care trebuia făcut cel puțin cu șase luni înainte de intrarea în vigoare a noului cod vamal. Dacă se făcea acest lucru încă din vară, până la 1 ianuarie, momentul în care s-au schimbat regulile vamale pentru toți, inclusiv pentru cei din stânga nistrului, subiectul avea să fie epuizat. Nu aveam să asistăm la această campanie propagandistică, isterică aș spune eu, pe care o urmărim în Tiraspol ”, a declarat Alexandru Flenchea, expert în securitate și problematica transnistreană.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care a intrat în vigoare de la întâi ianuarie obligă toți agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, după zeci de ani în care au fost scutiți de aceste plăți. Serviciul Vamal a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media