Guvernul francez a trimis miercuri vehicule blindate pentru a proteja o piață angro de alimente din Paris. Tensiunile protestelor sunt în creștere, în timp ce fermierii au blocat autostrăzile din Franța și Belgia, iar protestele s-au extins în alte părți ale Europei, relatează Reuters.
Fermierii spanioli și italieni au declarat că se alătură mișcării de protest care a lovit și Germania, cu scopul de a presa guvernele să relaxeze normele de mediu și să îi protejeze de creșterea costurilor și de importurile ieftine.
Fermierii belgieni planifică să meargă la Bruxelles pentru ridicarea baricadelor.
„Plănuim – în calitate de fermieri – să mergem la Bruxelles și să ridicăm baricade pentru că (liderii) se întâlnesc joi”, a declarat fermierul belgian Eddy Dewite pe marginea unei autostrăzi blocate de tractoare.
Un alt fermier belgian, Luca Mouton, în vârstă de 26 de ani, a declarat că liderii UE trebuie să se gândească la fermieri și să vorbească cu fermierii mai degrabă decât despre fermieri, să discute despre ce este posibil.. Acesta a mai adăugat că fermierii sunt deschiși pentru dialog.
Deși criza fermierilor nu se află oficial pe agenda summitului UE, este inevitabil ca aceasta să fie discutată.
Comisia Europeană a făcut miercuri propuneri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina şi de relaxare a unor reglementări ecologice, însă este puţin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru a potoli furia fermierilor, care au declarat că vor continua să blocheze autostrăzile şi porturile până când toate cererile le vor fi îndeplinite.