Locuitorii satului Copanca, raionul Căușeni, au blocat astăzi lucrările de instalare a pilonilor electrici realizate de Premier Energy, în semn de protest față de proiectul de conectare a localității la rețeaua electrică de pe malul drept al Nistrului. Oamenii spun că, în prezent, plătesc un tarif de 60 de bani pentru un kilowatt-oră, iar după trecerea la Premier Energy, costurile vor crește considerabil. Protestatarii s-au mobilizat în mașini și au mers la marginea satului, unde au oprit echipele de muncitori, scrie Studio-L Căușeni.
Președintele raionului Căușeni, Alexandru Catan, a confirmat pentru ONE TV că lucrările de conectare la rețeaua gestionată de Premier Energy au început ieri, însă au fost sistate astăzi din cauza protestului. La rândul său, primarul satului, Afanasie Cutari, a declarat că locuitorii nu sunt de acord cu trecerea la un nou furnizor, întrucât tarifele actuale sunt mult mai mici.
„Oamenii nu vor să cumpere energie electrică la prețurile oferite de Premier Energy”, a declarat pentru ONE TV primarul satului Copanca, Afanasie Cutari.
Într-un comunicat de presă, Premier Energy Distribution menționează că a demarat lucrările de racordare a localității Copanca la rețelele electrice conform deciziei CSE. Întrerprinderea confirmă că lucrările au fost oprite.
„Pentru moment lucrările au fost suspendate, echipele operatorului de distribuție fiind retrase din teren. Întreprinderea a informat autoritățile despre situația respectivă și este în așteptarea unei decizii pentru stabilirea acțiunilor ulterioare. Lucrările vor fi reluate atunci când vor fi asigurate condiții de lucru adecvate pentru echipe”.
În următoarea perioadă ar urma să înceapă și lucrările de racordarea la rețeaua de gaze a Moldovagaz. Președintele interimar al Consiliului de Administrație al companiei, Vadim Ceban, a declarat că lucrările nu vor fi stopate, chiar dacă vor apărea proteste, deoarece este vorba despre un proiect de infrastructură esențial pentru securitatea energetică a regiunii.
„Finalizăm devizul de cheltuieli. Nu pot spune costurile exacte acum, dar încercăm să inițiem lucrările într-un timp foarte scurt. Este vorba despre un proiect de infrastructură esențial, care trebuie să răspundă necesităților de securitate. Localitățile din această zonă au nevoie de o sursă alternativă de energie, în cazul în care apar situații critice. Lucrările vor continua”, a declarat Ceban.
Satele Varnița din raionul Anenii Noi și Copanca din Căușeni, care depind în totalitate de energia electrică produsă în regiunea transnistreană, urmează să fie conectate la rețelele de distribuție ale Premier Energy, operator de pe malul drept.
Conform proiectului, în Varnița urmează să fie construite 4,8 km de linie electrică subterană și 3,1 km de linie aeriană, iar în Copanca, 1 km de linie electrică aeriană. De asemenea, va fi instalat un transformator pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea rețelelor electrice.
Moldovagaz a anunțat că va construi 64 de kilometri de conducte pentru conectarea localităților din Zona de Securitate la rețelele de distribuție gestionate de Moldovagaz. Totodată, e nevoie de construcția a doua conducte pe sub râul Nistru. În total, 12 mii de oameni din 14 sate vor primi gaze naturale achiziționate de Chișinău de pe piețele internaționale.