Decizia Ministerului de Justiție din România de a înăspri condițiile de redobândire a cetățeniei a dus la escaladarea tensiunilor sociale. Autoritățile de la București vor să mărească termenul de acordare a cetăţeniei române pentru etnicii români (cei care provin din familii cu părinţi români). Timpul de aşteptare creşte de la 6 luni (cât este în prezent) la peste doi ani, la care se adaugă impunerea unui certificat de cunoştinţe lingvistice B1. Institutul Fraţii Golescu intenționează să organizeze un protest în fața Ministerului Justiției, scrie mediafax.ro.
Manifestaţia este organizată de Institutul Fraţii Golescu pentru relaţia cu românii din străinătate, fiind programată luni, 3 iunie, între orele 13 şi 15, în faţa Ministerului. Asociaţia a obţinut autorizaţie de la Primăria Capitalei şi a lansat, în paralel, o petiţie pe internet, semnată de peste 6.000 de persoane.
La protestul autorizat sunt aşteptaţi şi alţi etnici, cum ar fi cei turci şi cei greci. Majoritari vor fi însă cei moldoveni, care îşi doresc cu ardoare cetăţenia română, în condiţiile în care Rusia le-o oferă în regim accelerat, pentru a-i trimite carne de tun pe frontul din Ucraina.
La protest este aşteptat Ion Nicolae „Jean” Chrissoveloni, urmaşul celebrilor bancheri ai României interbelice. Jean Chrissoveloni, născut pe 15 septembrie 1943, este moştenitorul celei mai vechi familii de bancheri din România. Despre ei se spune că erau atât de bogaţi încât că deţineau, la un moment dat, jumătate din Capitală. Astăzi, Jean este singurul lor urmaş şi investeşte în refacerea unor clădiri distruse de comunişti.
„Voi fi la protest. Şi ştiţi de ce? Despre proiectul ăsta am auzit parcă în Ţările de Jos. Dacă e impus de Uniunea Europeană, să se ţină cont că România este caz special, că am trecut prin comunism. Toţi prietenii mei au plecat din ţară în comunism. Nu e just ca urmaşii lor să nu primească cetăţenia română. Ce vor să facă la minister este un impediment birocratic care aduce corupţie, iar corupţia atrage discriminarea. Asta trebuie spus! Proiectul adaugă piedici în procesul de obţinere a cătăţeniei române. Aceste piedici sunt injuste şi elimină persoanele. Nu văd de ce am adăuga alte piedici, pe lângă cele existente”, spune, la 80 de ani, într-o română care i-ar face să roşească pe mulţi parlamentari, seniorul.
„Eu nu aş fi avut ceţăţenia română, dacă ar fi intrat în vigoarea proiectul acesta de lege. Să vă spun de ce. Am plecat în ţară în 1960 cu o fişă de călătorie. Am renunţat la cetăţenia română şi am luat-o pe cea greacă, aveam un bunic 100% grec, Jean Chrissoveloni. Mi-am recuperat cetăţenia română în 1991, când Iliescu şi Roman au dat o lege care spunea că dacă ai avut cetăţenia română, ţi-o poţi recupera fără să renunţi la cea pe care o ai. Dacă îmi dădeau mie examen atunci, aşa cum cere proiectul aflat în discuţie, aş fi avut probleme să-l iau. Nu mai ştiam cuvinte, nu mai ştiam sintaxa… Am două fete şi 5 nepoţi. Cu toţii sunt cetăşeni români, deşi nu ştiu 3 cuvinte româneşte. Ar fi fost greci şi englezi, dar nu români! Ce e rău să aibă cetăţenia română, după părinţi şi bunici? Cetăţenia trebuie să fie un drept, nu e o vocaţie!”, a declarat azi Chrissoveloni pentru Mediafax.
Organizatorii protestului spun că proiectul propus este unul abuziv și i-au îndemnat pe oameni să semneze petiția.
AICI – petiţia semnată de circa 6.000 de persoane.