Consiliul Suprem de Securitate ar putea deveni organ executiv și nu unul consultativ cum este în prezent. Cu o inițiativă în acest sens a venit un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Autorii documentului mai propun ca în cazul neexecutării deciziilor CSS, să fie aplicate sancțiuni penale.
Consiliul Suprem de Securitatea va obține mai mult control asupra instituțiilor publice. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care documentul va fi aprobat de către Parlament.
Totodată, CSS va putea solicita instituțiilor de stat cât și celor private să ia măsuri pentru a proteja securitatea națională. Printre domeniile vizate se mai numără și justiția, economia, infrastructura critică sau energia.
Inițiativa legislativă ar urma să fie supusă consultărilor publice în data de 7 mai. Conform legislației actuale în vigoare, Consiliul Suprem de Securitate este doar un organ consultativ care monitorizează instituțiilor de stat în domeniul securității și apărării naționale. CSS poate doar oferi recomandări președintelui în chestiuni de politică internă și externă.