Votul prin corespondență este o soluție viabilă pentru a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii moldoveni, însă proiectul de lege conține lacune și trebuie îmbunătățit. Este opinia asociației Promo-LEX.
”Contextul inițiativei de pilotare a votului prin corespondență este esențial pentru înțelegerea necesității unei asemenea măsuri. Alegerile recente, în special cele prezidențiale din 2020 și parlamentare anticipate din 2021, au evidențiat o participare semnificativă a cetățenilor moldoveni din diaspora. Cu toate acestea, provocări precum cozi lungi și epuizarea buletinelor de vot au subliniat necesitatea unor mecanisme alternative de votare”, afirmă Promo-LEX.
Promo-LEX subliniază importanța adoptării votului prin corespondență ca o soluție viabilă, recunoscând practica internațională și necesitatea de a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul în care se află.
”În același timp, opinia exprimată evidențiază o serie de aspecte problematice și lacune în proiectul de lege prezentat. Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului. Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal. Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil tuturor alegătorilor care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot”, mai spun experții.
Promo-LEX susține că trebuie implementate măsuri suplimentare pentru a preveni presiunile externe, corupția și fraudarea votului prin corespondență.
”În concluzie, Asociația Promo-LEX își exprimă susținerea pentru implementarea votului prin corespondență, dar subliniază necesitatea unei abordări riguroase și transparente în procesul de elaborare și adoptare a legii, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor electorale ale cetățenilor moldoveni”.
Proiectul de Lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost elaborat de deputații PAS. Unul dintre autorii docuemntului, Vasile Grădinaru susține că proiectul este implementat la solicitarea diasporei. În data de 7 martie are loc prima rundă de consultări la care sunt invitați deputați, experți și societatea civilă.