VIDEO Cardurile rusești Mir promise de bașcana Găgăuziei nu vor putea fi folosite pe teritoriul Moldovei

Cardurile rusești MIR promise de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, pe care pensionarii și bugetarii din regiune ar urma să primească adaosuri lunare de 2000 de lei la pensii și salarii, nu vor putea fi folosite pe teritoriul Republicii Moldova.

Sunt declarațiile autoritățile de la Chișinău, după ce, în data de 9 aprilie, Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord cu o bancă rusească, care sprijină oficial complexul militar-industrial al Rusiei și care de la începutul războiului din Ucraina se află sub sancțiuni din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Marii Britanii.

Ministrul finanțelor, Petru Rotaru, susține că pe teritoriul Republicii Moldova pot fi utilizate doar cardurile acredidate internațional.

„Tot ce se emite pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să corespundă cadrului legal care este în Republica Moldova. Asta este foarte important și îndemn pe toți cei care fac asemenea artificii să se încadreze în cadrul legal al Republicii Moldova. Noi avem câteva sisteme de plată internaționale, care sunt active în Republica Moldova: Visa și Mastercard. Nu știu despre acest sistem de plată, iar dacă acestea nu sunt acredidate internațional, nu cred că pot fi utilizate în Republica Moldova”, a explicat ministrul.

Am încercat să obținem un comentariu de la Banca Națională a Moldovei privind utizizarea cardurilor rusești pe teritoriul Republicii Moldova, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns la solicitare.

Președintele comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe a declarat că această promisiune este o nouă înțelătorie

„Este o altă înșălătorie a grupării criminale Șor și au amăgit găgăuzii cu gaz ieftin. Mai încearcă înșălătoria, este imposibil așa ceva. Acordul acela care l-au semnat ei îi mai puțin valoros decât o bucată de hârtie igienică”, a spus Radu Marian, deputat PAS.

Aflată într-o nouă vizită la Moscova, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat pentru agenția rusă de stat Ria Novosti că toți pensionarii și bugetarii din regiune vor putea primi din data de 1 mai câte două mii de lei, iar conturile vor fi deschise la distanță, după ce ea a semnat un acord în acest sens cu o bancă din Rusia – bancă inclusă pe lista sancțiunilor internaționale.

„Vreau să precizez că angajații din sistemul medical, social și pensionerii pot să semneze contractele. Din data de 2 mai noi vrem ca bugetarii și pensionarii să primească ceeea ce merită. Noi avem 20 de mii de pensionari, iar bugetari aproape 5 mii”, a spus
Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei.

Autoritățile din țara noastră dau asigurări că în țară nu vor ajunge bani ilegali.

Vom conlucra cu instistuțiile statului pentru a preveni oricare cale de-a introduce ilegal mijloace financiare în Republica Moldova. Cu atât mai mult, în susținerea unor partide sau grupări criminale.

– Ați fost informat despre aceste carduri?

– Sunt informații, le examinăm și evaluăm riscurile care pot să survină în urma acestor carduri”, a explicat Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne

Iar ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a precizat că instituțiile cu activitate de investigare trebuie să se sesizeze cu privire la vizitele unor oficiali din Republica Moldova în Federația Rusă.

„Ministerul Justiției crează toate politicile, perfecționează cadrul legal pentru ca autoritățile abilitate cu activitate de investigare să aibă toate împuternicirile necesare pentru a se autosesiza și a verifica dacă acțiunile unor persoane pot fi urmărite din punct de vedere legal. Pe lângă o întrebare de legalitate cred că este și o întrebare de moralitate, deplasarea într-un stat care promovează războiul într-un stat vecin și promovează acțiunile agresiuni”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Experții în economie afirmă că utilizarea cardurilor rușești nu pot fi puse în practică în Republica Moldova, întrucât țara noastră s-a aliniat la sancțiunile Uniunii Europene impuse Federației Ruse.

„Utilizarea cardurilor MIR emise de această bancă cu „Promsviazbank”, implicate în scheme de corupție și spălare de bani pe teritoriul Republicii Moldova ar putea întâmpina dificultăți semnificative. Republica Moldova s-a aliniat în proporție de circa 70-80 % la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Această aliniere sugerează că există o poziție fermă împotriva sprijinirii și a facilitării unor servicii financiare care ar putea fi asociate cu Rusia”, explică Marin Gospodarenco, expert în Economie.

Experții mai spun că promisiunile bașcanei sunt deșarte.

Implementarea și funcționarea cardurilor MIR în Republica Moldova dela  această bancă va fi extrem de dificilă, ba chiar imposibilă, atât pe termen mediu, cât și pe termin lung. Este de menționat că Evghenia Guțul și curatorul ei Ilan Șor încearcă din nou să le promită locuitorilor din Găgăuzia marea și sarea. În realitate, vin cu fake-uri și promisiuni și gaz la prețuri foarte mici”, a mai spus expertul.

În data de 9 aprilie Evghenia Guțul împreună cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, au anunțat că au semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Potrivit lor, acest lucru va permite autonomiei să depășească blocajul economic, impus de Chișinău, și să aducă fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

Ultima dată, Guțul și Constantinov au întreprins o vizită oficială în Federația Rusă în perioada 1-8 martie. Atunci, Guțul s-a întâlnit inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul „Festivalului Internațional al Tineretului”, desfășurat la Soci, Rusia.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media