Proiectul reformei „Minijob”: Persoanele angajate part-time ar putea fi scutite de impozitul pe venit

Încadrarea în câmpul muncii a tinerilor și a persoanelor în etate ar putea fi încurajată prin implementarea reformei „Minijob”. Parlamentul a pus în discuție o inițiativă legislativă în acest sens. Mai exact, se propune acordarea unor facilități fiscale pentru angajarea part-time a acestor categorii de persoane.

 

Astfel, se propune ca reglementarea unui salariu lunar fix, de până la 4 500 de lei, pentru un program de muncă de cel mult 20 de ore pe săptămână. Totodată, se propune ca suma impozitului să fie de 500 de lei. 30% vor fi contribuţii de asigurări sociale de stat, iar restul – pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Totodată, persoanele angajate part-time vor fi scutite de impozitul pe venit, cu excepția celor care au două joburi. De menționat că studenții și persoanele în etate se vor putea angaja part-time pe un termen de cel mult 18 luni.

Acest concept a fost inspirat dintr-o reformă similară, implementată în anul 2003 în Germania.

„Reforma este o politică fiscală, care motivează angajatorii și mediul de afaceri către angajarea studenților în câmpul muncii și a pensionarilor apți și dornici de muncă. Conceptul este gândit pentru a susține angajatorii, pentru a încuraja munca part-time, dar și pentru a rezolva unele probleme, cum ar fi munca la negru sau cea nedeclarată”, a menționat autoarea acestei inițiative, deputata Mariana Lucrețeanu.

Potrivit autorilor, reforma „Minijob” are scopul de a facilita angajarea studenților și a persoanelor în etate în câmpul muncii și de a combate fenomenul muncii ilegale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media