seliște

Proiect inovator în Seliște: Parcul comunei este alimentat exclusiv cu lămpi LED cu panouri solare

Aproape 3 mii de locuitori din satului Seliște, raionul Nisporeni, dispun de un parc iluminat cu ajutorul energiei solare. Felinarele au preluat rolul luminilor tradiționale și au permis comunității să-și reducă consumul de energie electrică cu 100%

 

Primăria Seliște a obținut titlul de câștigător în Competiția „Moldova Eco Energetică 2023”. Proiectul premiat se încadrează în categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul iluminat stradal, cu includerea surselor de energie regenerabilă”. Competiția promovează cele mai semnificative inițiative de eficientizare energetică, încurajând utilizarea tehnologiilor moderne și a inovațiilor în producerea, distribuția și consumul eficient de energie.

Potrivit primarului comunei Seliște, Ion Popescu, acest parc iluminat reprezintă un punct de interes pentru localnici, iar iluminarea lui este importantă pentru toți locuitorii.

„Noi am calculat și am constatat că e mai bine să instalăm panourile solare, ca să reducem cheltuielile primăriei în fiecare an. Ele au zero cheltuieli, bateriile se încarcă de la soare și pe timp de noapte, iluminează. Parcul a fost dat în exploatare anul acesta, iar de atunci, toate evenimentele din localitate se fac pe loc, aici”, a spus Ion Popescu

Potrivit Agenția pentru Eficiență Energetică, în parc au fost instalate lămpi LED cu panouri solare. Bugetul total al acestui proiect este de 492.000 de lei. Finanțarea proiectului a fost asigurată de: Guvernul Republicii Moldova care a alocat 50% din fonduri, în timp ce 30% au venit din partea GIZ Moldova, o organizație de dezvoltare externă. Primăria locală a adăugat o contribuție semnificativă de 10%, iar alte 10% din partea locuitorilor.

Autoritățile locale își doresc ca pe viitor să mai implementeze astfel de proiecte în localitate. Prin acestea sunt instalarea lămpilor alimentate de panourile solare pe o stradă a localității, dar și să construirea unui parc fotovoltaic, care să conecteze toate instituțiile primăriei.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA