BCS propune etichetarea ONG-urilor cu finanțare externă drept „agenți străini”

Comuniștii și socialiștii propun un proiect privind statutul „agenților străini” în Republica Moldova – o inițiativă care seamănă izbitor cu legislația autoritară aplicată în Federația Rusă. Astfel, BCS vrea ca organizațiile care primesc peste 50% din finanțare din exterior și care se implică în viața socială, politică sau educațională a țării să se înregistreze oficial ca „agenți străini” și să raporteze toate activitățile lor publice.

Inițiativa a fost semnată de deputata Diana Caraman și își propune, potrivit autorilor, să „asigure transparența” în utilizarea fondurilor externe și să „protejeze suveranitatea națională”.

Legea prevede sancțiuni dure pentru entitățile care nu se înregistrează în Registrul Agenților Străini: amenzi de până la 200.000 de lei, blocarea conturilor, interzicerea activității sau chiar dizolvarea prin instanță.

Mai mult, materialele publice ale acestor organizații ar trebui să conțină explicit mențiunea „Această entitate este înregistrată ca agent străin în Republica Moldova”.

Se propune și crearea unui Comitet pentru Controlul Influenței Străine, subordonat Parlamentului, care ar monitoriza, amenda și putea chiar suspenda activitatea entităților considerate „agenți străini”. Accesul acestora la programe educaționale ar fi restricționat, iar participarea în procesele electorale – interzisă.

Deși autorii susțin că modelul este inspirat din legislații din SUA, Australia sau Franța,  proiectul seamănă mai degrabă cu măsurile adoptate în Rusia.

Legea „agenților străini” a fost introdusă în Rusia în 2012. Ulterior, și Georgia a votat o lege similară.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA