Programul „DAR 1+3” extins până în 2030: Guvernul majorează finanțarea și simplifică accesul la proiecte

Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” va continua până în anul 2030. Executivul a aprobat o hotărâre prin care sunt aduse mai multe modificări pentru a facilita accesul cetățenilor din diasporă la acest program.

Printre principalele schimbări se numără majorarea sumei totale minime a unui proiect de la 300 la 400 de mii de lei. De asemenea, contribuția Guvernului crește de la 250 la 350 de mii de lei. Totodată, vor fi incluse noi domenii eligibile, precum infrastructura, protecția mediului, economia, eficiența energetică, cultura, educația și protecția socială.

Pentru a facilita participarea diasporei, procedura de accesare a proiectelor va fi simplificată. De acum înainte, dosarele vor putea fi depuse și în format electronic.

„DAR 1+3” este un program destinat mobilizării cetățenilor din diasporă pentru a contribui la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Finanțarea proiectelor se realizează pe baza formulei „1+3”, care implică diaspora, Guvernul, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare. De la lansarea sa în 2020, programul a sprijinit realizarea a peste 194 de proiecte de dezvoltare locală.

În cadrul aceleiași ședințe, Guvernul a aprobat și modificări referitoare la organizarea Zilelor Diasporei. Evenimentul nu va mai avea o dată fixă, ci se va desfășura în funcție de necesități. De asemenea, responsabilitatea organizării acestuia va reveni Biroului relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Totodată, Programul DOR, dedicat copiilor din diaspora Republicii Moldova, va deveni parte integrantă a activităților din cadrul Zilelor Diasporei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA