Cadrele didactice din instituțiile de învățământ general nu vor mai fi obligate să raporteze modalitatea de utilizare a compensației de 4000 de lei acordată anual de Guvern pentru achiziționarea materialelor didactice. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, transmite MOLDPRES.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a precizat că prin această modificare ministerul își dorește debirocratizarea sistemului educațional.
„Aceasta este una dintre acțiunile prin care ne propunem să debirocratizăm activitatea pedagogilor. Drept urmare, aceștia nu vor mai fi nevoiți să prezinte, până la 31 decembrie, administrației instituției de învățământ documente confirmative privind utilizarea compensației bănești conform destinației”, a spus ministrul.
Potrivit regulamentului, compensațiile bănești oferite anual pedagogilor pot fi utilizate pentru procurarea de: dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, culegeri de probleme, culegeri de teste, culegeri de jocuri și texte literare, culegeri de metode interactive, atlase, enciclopedii, compendii, antologii, îndrumare, monografii și altă literatură de specialitate, literatură artistică, produse de birotică și papetărie și altele.
De asemenea, aceștia își pot achiziționa tehnică de calcul, servicii de internet sau produse software pentru utilizare în activități de instruire online.
Modificarea privind stabilirea perioadei unice de acordare a compensației urmează să intre în vigoare începând cu 2024, întrucât în acest an unele cadre didactice și-au primit deja compensația.